Biomassacentrale stoot groene rook uit

28-02-2020 14:31

Biomassacentrale stoot groene rook uit

ZAANSTAD - Een actualiteitsvraag was afkomstig van Democratisch Zaanstad (DZ) en betrof de biomassacentrale, sinds donderdagmiddag 27 februari braakt deze centrale groene en soms ook gele rook uit. 

In de omgeving van de centrale stinkt het. Dit geeft veel overlast, onder meer bij het Pascal College. De vragen droegen terecht het karakter actueel, ze waren om 18.30 uur door DZ gesteld.

DZ vraagt zich af waarom er nog geen actie van de gemeente en de omgevingsdienst (OD) is waar te nemen. Wethouder Breunesse gaf aan dat hij nog geen gelegenheid heeft gehad om een en ander uit te (laten) zoeken. Hij komt hier zo spoedig mogelijk op terug, waarschijnlijk direct na het weekeinde.

Update: Volgens de Omgevingsdienst was een te lage temperatuur de oorzaak van de flinke rookwolken. Hierdoor was de verbranding niet volledig. Het probleem lag in de software-instellingen bij het opstarten van de ketel. Bio Forte heeft de centrale stilgelegd.

Waarschuwingsbrief
Een inspecteur heeft polshoogte genomen bij de centrale en is een klachtenonderzoek gestart, zo schrijft de Omgevingsdienst op haar website. Hierop heeft Bio Forte een waarschuwingsbrief gekregen voor het te laat melden van het 'ongewone voorval'. Bio Forte zal binnen twee weken een rapportage moeten opleveren met een analyse van dit incident.

De Omgevingsdienst beoordeeld of Bio Forte het incident had kunnen voorkomen en of er afdoende maatregelen zijn genomen om de gevolgen van dit incident te voorkomen of te beperken.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl