Bjarne Mastenbroek winnaar Babel Architectuurprijs 2018

Gepubliceerd: 22-06-2018 17:06

Bjarne Mastenbroek winnaar Babel Architectuurprijs 2018

JISP - De Babel Architectuurprijs 2018 is gewonnen door de Amsterdamse architect Bjarne Mastenbroek voor zijn ontwerp van de ‘skewed stolp’ in Jisp. Met behoud van het karakteristieke beeld heeft architectenbureau SeARCH een oude boerderij tot een modern en comfortabel woonhuis getransformeerd.

Eerder dit jaar nomineerde het architectuurplatform Babel negen bijzondere Zaanse gebouwen. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van architect Hans van Heeswijk koos unaniem voor de stolp. “Bij de andere inzendingen hebben we beslist goede ideeën gezien, maar vertoonde de uitvoering te vaak tekortkomingen.”

Verder heeft de jury waardering voor de zekere eigenwijsheid in het ontwerp van de ‘skewed stolp’ “De ruimtelijkheid van de woning is bijzonder. Het gebouw heeft bijvoorbeeld twee trappen. Daardoor ontstaat een ruimtelijk circuit en krijgt de woning nog meer kwaliteit. Kortom: alles is goed.”

Beoordeling
Tijdens de beoordeling van de negen genomineerde gebouwen is bij de jury bezorgdheid ontstaan over de kwaliteit van de openbare ruimte in Zaanstad. “De gemeente moet veel meer verantwoordelijkheid nemen voor het publieke domein”, aldus de jury. Zo ontbeert het gebied rond de Zaandijkerkerk en brouwerij Hoop in Zaandijk nog teveel samenhang en kwaliteit. Soortgelijke zorgen heeft de jury bij het onlangs aan een ontwikkelaarverkochte Hembrugterrein. “Als daar de samenhang, de routing en het parkeren niet gestructureerd wordt opgelost, dan wordt het hele gebied straks een teleurstelling.”

De Babel Architectuurprijs 2018
De Babel Architectuurprijs 2018 -een ontwerpstudie voor een mijmerplek aan de Zaan- is vrijdag 22 juni door Rob Berkhout, locoburgemeester van Wormerland overhandigd aan de architect. Met de uitreiking van de Babel Architectuurprijsvraag 2018 wil Babel stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen. Babel heeft het voornemen de Babel Architectuurprijs in 2020 opnieuw uit te reiken.

Foto: Iwan Baan

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl