Bladafval: herfst in de Zaanstreek

Gepubliceerd: 23-10-2021 9:10

Bladafval: herfst in de Zaanstreek

ZAANSTAD – Regen en wind zorgden de afgelopen week voor de nodige reuring. Dorre boomblaadjes dwarrelden neer op de grond. Niet al het ‘bladafval’ bleef liggen. Vooral tussen gebouwen wordt de omgeving vergeven met bergen gebladerte. Zo ook in de Zaandamse Pinasstraat ligt op de parkeerplaats een flinke vracht en even verderop ook bij de garages van de flat Pharus. Aan de overkant van de straat staat een bladkorf bij basisschool De Windroos die al volledig gevuld is.

In opdracht van de gemeente Zaanstad wordt deze wekelijks geleegd, zodat buurtbewoners de volgende lading bladafval kwijt kunnen. Zo’n 270 korven staan in de Zaanse straten waar veel gemeentebomen zijn zodat tuinen en stoepen niet onder waaien met blaadjes. Ook zijn er zeven zogenaamde ‘bladdepots’ die tot het einde van het jaar blijven staan zoals bij de parkeerplaats van het Noordsterpark in Wormerveer. Deze stortplaatsen worden eveneens regelmatig leeggemaakt.

Uiteindelijk composteert Zaanstad het bladafval dat in het voorjaar gebruikt wordt voor grasvelden. Dit spul heeft dit jaar wel de nodige problemen opgeleverd, want er bleek ook plastic in de ‘bokashi’ te zitten. Bovendien heeft het afval een zure lucht. Op dit moment is het nog onbekend wat de definitieve oplossing is van verantwoordelijk wethouder Slegers.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl