Bladkorven in aantocht

09-10-2021 09:03

Bladkorven in aantocht

STREEK - Als de blaadjes van de bomen vallen levert dat fraaie kleurrijke plaatjes op. Om het opruimen van gevallen blad gemakkelijker te maken plaats de gemeente Zaanstad in week 41 en week 42 (11 tot en met 24 oktober) verspreid over de stad bladkorven. Deze worden wekelijks geleegd. De korven worden rond half december, als de bomen niet meer uitvallen en geen blad meer geven, weer verwijderd.

Bladkorven zijn grote manden van gevlochten riet of draad. In Zaanstad worden korven van draad gebruikt. In de stad staan straks ongeveer 270 korven verspreid. Hier kan bladafval van de straat en uit de tuinen van mensen worden verzameld.

Waar staan de korven?
De gemeente plaatst de korven niet overal, meestal komen ze weer op dezelfde plek als vorig jaar. Daarbij moet rekening gehouden worden met verschillende zaken als de bladkorven geplaatst worden:

 • straten met gemeentebomen waar overlast van bladeren wordt ervaren als bladeren in de voortuinen of stoep waaien
 • een veilige plaats, bewoners moeten de bladkorf veilig kunnen gebruiken en de bladkorf moet veilig geleegd kunnen worden
 • niet onder bomen of lantaarnpalen omdat de bladkorven dan niet geleegd kunnen worden
 • niet op een grasveld of plantsoen vanwege eventuele beschadigingen

Help allemaal mee
Door bladafval wat in de straat ligt het verwijderen en in de bladkorf te gooien, helpen bewoners ook om de putten schoon te houden. Op deze manier kan het water beter weg en ontstaan er dus minder plassen. Door bladafval op te ruimen ontstaan er ook minder gladde plekken.

In de bladkorven mag alleen bladafval. Er mag dus geen snoeiafval in zoals takken, stronken of onkruid. Ook mag ander afval zoals restafval of plastic er niet in. De korven worden volgens een rooster geleegd. Als de korf eerder vol is, dan kun je hier melding van maken.

Wat gebeurt er met het blad?
Het opgehaalde blad zal vervolgens verwerkt worden tot compost. Deze compost gebruikt de gemeente in het voorjaar weer voor de grasvelden. 'Zo maken we dus goed gebruik van al het blad wat bewoners in de bladkorven kunnen gooien!' aldus een woordvoerder.

Bladdepots
In verschillende wijken zijn tijdelijke bladdepots (stortplaatsen). Het gebruik van de bladdepots verkort de rijtijden van de veegmachine. Soms ligt er dan een aantal dagen een hoop blad in de wijk, dat kan tijdelijk wat overlast geven. In principe worden de depots regelmatig opgeruimd. De depots zullen, afhankelijk van het vallen van de bladeren, tot het einde van het jaar blijven staan. 
De bladdepots staan in:
 1. Krommenie, Steunpunt Noord
 2. Wormerveer, Noordsterpark parkeerplaats
 3. Zaandijk, Willem Dreeslaan
 4. Rooswijk Wezelstraat
 5. Koog a/d Zaan, Verzetstraat keerlus
 6. Jagersveld, parkeerplaats
 7. Assendelft, Waterschot, links van garageboxen

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl