Bladkorven weer op hun plek, we mogen weer vegen

12-10-2020 12:30

Bladkorven weer op hun plek, we mogen weer vegen

ZAANSTAD - Als de herfst daadwerkelijk zijn intrede doet zorgen de vallende bladeren in het straatbeeld voor een enerzijds fraai beeld, maar anderzijds ook voor de nodige overlast. Daarom is het goed om te weten dat er vanaf week 42, maandag 12 oktober, door de gemeente de bekende bladkorven op verschillende plekken in de stad worden neergezet. De hele buurt kan vanaf nu hun straatje letterlijk en figuurlijk schoon vegen.

Door bladafval wat in de straat ligt het verwijderen en in de bladkorf te gooien, helpen bewoners ook om de putten schoon te houden. Op deze manier kan het water beter weg en ontstaan er dus minder plassen. Door bladafval op te ruimen ontstaan er ook minder gladde plekken.

In de bladkorven mag alleen bladafval. Er mag dus geen snoeiafval in zoals takken, stronken of onkruid. Ook mag ander afval zoals restafval of plastic er niet in. De korven worden volgens een rooster geleegd. Als de korf eerder vol is, dan kun je hier melding van maken.

Bladkorven zijn grote manden van gevlochten riet of draad. In Zaanstad worden korven van draad gebruikt.

In Zaanstad worden de bladkorven ingezet om het opruimen van gevallen blad gemakkelijker te maken! In de stad staan ongeveer 275 korven verspreid. Hier kan bladafval van de straat en uit de tuinen van mensen worden verzameld. De korven worden rond half december, als de bomen niet meer uitvallen en geen blad meer geven, weer verwijderd.

Waar staan de korven?
De gemeente plaatst de korven niet overal, meestal komen ze weer op dezelfde plek als vorig jaar.
De gemeente dient ook rekening te houden met verschillende dingen als de bladkorven worden geplaatst, namelijk de volgende punten:


  • straten met gemeentebomen waar overlast van bladeren wordt ervaren als bladeren in de voortuinen of stoep waaien,

  • een veilige plaats, bewoners moeten de bladkorf veilig kunnen gebruiken en de bladkorf moet veilig geleegd kunnen worden,

  • niet onder bomen of lantaarnpalen omdat de bladkorven dan niet geleegd kunnen worden,

  • niet op een grasveld of plantsoen vanwege eventuele beschadigingen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl