Blauwe zones lopen geen blauwtje op

25-11-2020 15:06

Blauwe zones lopen geen blauwtje op

ZAANSTAD - Tijdens de behandeling van de begroting van Zaanstad kwam onder meer ter sprake hoe te handelen wat betreft de blauwe zones in de stad. Er was geopperd om de blauwe zones te vervangen door betaald parkeren. Dat blijft Zaanstad bespaard. De gemeenteraad heeft besloten om de blauwe zones te houden. En dat zal menig Zaankanter vrolijk stemmen.

Want hoe zit het ook alweer? In een blauwe zone mogenautomobilisten maximaal twee uur gratis parkeren. De blauwe zone geldt op maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 19:00 uur. Het gebruik van een parkeerschijf in de blauwe zone gebieden is verplicht. De automobilist geeft de tijd aan dat hij/zij parkeert en plaatst de schijf goed zichtbaar achter zijn/haar voorruit. Zo heeft iedereen een grotere kans op een gratis parkeerplaats om bijvoorbeeld een boodschap te doen.
Voor het geld hoeven de autobezitters het niet te laten: een parkeerschijf kost ongeveer €1,- en is te koop bij diverse winkels waaronder winkels voor autotoebehoren, benzinestations en krantenwinkels.

Blauwe zone gebieden
De blauwe zones gelden in de winkelgebieden van Krommenie, Wormerveer, op de Guisweg en Raadhuisstraat in Zaandijk en op de Zuiddijk in Zaandam. Het gebied waar de blauwe zone geldt, wordt aangegeven met borden bij het begin en einde van de zone en een blauwe lijn langs de parkeervakken.
Een vergunning aanvragen voor parkeren in blauwe zones is niet mogelijk.

Gehandicaptenparkeerkaart
Bestuurders die beschikken over een (geldige) gehandicaptenparkeerkaart kunnen in een blauwe zone onbeperkt en zonder blauwe parkeerschijf parkeren.

Handhaving
Afdeling Handhaving controleert meerdere keren per dag of de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in het voertuig aanwezig is. De blauwe parkeerschijf moet op een juiste wijze zijn ingesteld en de maximale parkeertijd (2 uur) mag niet worden overschreden. De parkeerschijf mag niet opnieuw worden ingesteld zonder dat het geparkeerde voertuig de parkeerplaats heeft verlaten. De kosten voor een overtreding zijn € 95,- + € 9,- administratiekosten. Deze kosten zijn hoger dan bij een overtreding van betaald parkeren omdat het handhaven van blauwe zones onder het strafrecht valt. De opbrengsten van een overtreding in een blauwe zone zijn niet voor de gemeente maar voor de overheid.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl