Bocht A7 / A8 meest ongeluk gevoelig

19-02-2021 10:03

Bocht A7 / A8 meest ongeluk gevoelig

STREEK - Als het over ongelukken gaat op 's lands snelwegen komt 'onze' A7 bij Zaandam als gevaarlijkste stuk snelweg van Nederland bovendrijven. De bocht vanaf de A7 naar de aansluiting op de A8 naar Amsterdam staat bovenaan in de lijst van meeste ongelukken in 2020.

Op zich is deze notering niet verrassend. De bocht onder het verkeersplein Zaandam viel al eerder op in de lijst van meeste ongelukken. In 2013 werden er zelfs 44 ongelukken genoteerd, maar prijkte de bocht toen niet hoger dan op plaats vier in de ongevallen top 10. Over 2020 gemeten staat de bocht 'helaas' wel op één.


Komend op de A7 vanaf Purmerend hebben automobilisten drie keuzes. Of links aanhouden naar Zaandam, rechtsaf naar Zaandijk, Assendelft of Beverwijk of over twee rijbanen de weg vervolgen naar Amsterdam via de A8. In de bocht geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur, maar daar wordt zelden gehoor aan gegeven. De kenners rijden met 90 tot ook wel 100 kilometer per uur strak door de bocht.

Anders is dat voor wie de eerste keer de bocht met te hoge snelheid neemt. Bekend is dat een enkeling de macht over het stuur verliest. In 2020 gebeurden er 43 ongelukken, meldt de Stichting Incident Management. 

Niet bekend is hoeveel eenzijdige ongevallen en hoeveel aanrijdingen er waren. Voor de politie was het hoge aantal ongevallen eerder aanleiding om in de bocht te controleren op overtreding van de maximum snelheid. Dit leidde ook tot gevaarlijke situaties, omdat te hard rijdende automobilisten plotseling op hun rem gingen staan om af te remmen voor de radarcontrole.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl