Boek over Dirk Snel geeft onverbloemd kijkje in leven ‘gewone’ Zaankanter

Gepubliceerd: 06-06-2018 9:06

Boek over Dirk Snel geeft onverbloemd kijkje in leven ‘gewone’ Zaankanter

ZAANDAM – ‘Het verhaal van Dirk Snel is de registratie van het leven van de ‘gewone’ Zaankanter. Een uniek document dat ook wordt bewaard door het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur”, zegt Peter Okker, bestuurslid van Humanitas over het afgelopen dinsdag verschenen levensboek over Dirk Snel.

Auteur Hennie Mazurel beschreef het levensverhaal van de 71-jaar jonge presentator van het Zaanradio programma Daar waar die molens staan. Het boek Wie kijkt naar het verleden, staat met zijn rug naar de toekomst, herinneringen van Dirk Snel werd in kader van het project Levensboeken met hulp van Humanitas gerealiseerd.

Herkenning
,,Ik waarschuwde haar gelijk, er zal ook ontzettend veel bagger naar boven komen”, stelt Dirk. Hij doelt op zijn scheiding en het niet meer zien van de kinderen. Maar los van dit soort bijtende feiten in persoonlijke herinneringen is de auteur erin geslaagd het levensverhaal te beschrijven op een aansprekende manier die bij veel oudere Zaankanters herkenning zal opleveren. Want het is tevens het levensverhaal van een Zaandammer die opgroeide tegenover de Noorderbrug. De houten tolbrug uit 1902 die ooit Koog aan de Zaan en `t Kalf, ten noorden van de huidige Willem Alexanderbrug verbond.

Uniek fotomateriaal
Zo ziet de lezer ook uniek, persoonlijk historisch fotomateriaal. Zoals foto’s van de Duinjagerschool, cacaofabriek Jan Schoenmaker waar zijn vader werkte. Ook de Hembrug en historische brand in het Zaans Veem komen voorbij in de herinneringen.

Al met al maakt het wel dat het een boek is geworden vol boeiende herinneringen van een ‘bijzonder gewone’ ras-Zaankanter. Een uitgave die eveneens prettig leesbaar is voor wie de persoon Dirk Snel niet kent.

In de bibliotheek
Wie kijkt naar het verleden, staat met zijn rug naar de toekomst, herinneringen van Dirk Snel ligt binnenkort ter inzage bij de bibliotheek in Zaandam en Krommenie. Wie meer informatie wenst, kan dat krijgen door Dirk Snel te mailen via d.snel@kpnmail.nl

Op bijgaande foto de presentatie van het boek in de studio van RTV Zaanstreek. V.l.n.r. Charlotte Schaap van het Sociaal Wijkteam, auteur Hennie Mazurel, hoofdredacteur Bert van Galen, Dirk Snel en Peter Okker van Humanitas.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl