Bokashi methode alsnog ter discussie

Gepubliceerd: 19-05-2021 15:05

Bokashi methode alsnog ter discussie

ZAANSTAD - In de achterliggende periode is er al veel gesproken en gepubliceerd over de z.g. Bokashi methode. In onze stad werden diverse terreinen voorzien van het eindresultaat van die methode. Dat leidde tot grote opwinding. Bij het uitrijden van de Bokashi begin dit jaar werd geconstateerd dat er zwerfafval en ander materiaal is meegekomen dat beslist niet zou leiden tot bodem verbetering. Vanavond staat er een speciaal Bokashi debat op de Zaanstad raadsagenda.

Bokashi is een methode waarbij organische materialen verneveld worden met regeneratieve micro-organismen en oergesteentegranulaat en daarna luchtdicht worden afgedekt. Het vervolg maakte dat er 'heisa' in de stad ontstond. Na deze nare ervaringen met Bokashi is er door Zaanstad gewerkt aan het oplossen van deze ongewenste effecten en was de inzet, dat deze zich niet meer zouden voordoen. Dat is gelukt wat betreft de stankoverlast, maar helaas niet geheel wat betreft de aanwezigheid van zwerfvuil. Daarom is de gemeente direct gestopt met Bokashi in de huidige vorm. Daarmee was de kous niet af.

Het was Roland van Braam (SP) die samen met Lokaal Zaans, Democratisch Zaanstad en Partij voor de Dieren op 4 mei een interpellatiedebat aanvroeg. Een spoeddebat op 6 mei waar de wethouder ter verantwoording geroepen zou worden. Wat Van Braam en zijn mede-indieners betreft moest dat debat wel doorgaan. "Ik vind de gang van zaken betreurenswaardig. Dit wil ik geëvalueerd hebben." was de motivatie van de SP'er.

Dat interpellatiedebat kon echter geen doorgang vinden vanwege een tekort aan deelnemers doordat zes partijen hun steun introkken en zich afmeldden. Voor vandaag zijn er wel voldoende raadsleden aanwezig om het debat te voeren. Dat zal starten om 19.00 uur en zal digitaal via StarLeaf te volgen zijn. Mogelijk dat daar uit voortkomt dat de grond in Zaanstad al van prima kwaliteit is. Want al die molshopen overal geven aan dat veredelen overbodig is.

Op de foto een beeld van het centrum van Zaandam. Mogelijk dat er vanavond donkere wolken te zien zullen zijn?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl