Bomen voor Zaanse basisscholen

Gepubliceerd: 15-02-2019 9:02

Bomen voor Zaanse basisscholen

ZAANSTAD - De gemeente geeft aan twintig Zaanse basisscholen een boom cadeau in de Zaanse Bomenweek. Die vindt van 11 tot en met 15 maart plaatst.

Een boom zorgt voor verkoeling, net zoveel als tien airco’s stelt de gemeente. Bomen houden bovendien langer water vast, halen fijnstof en CO2 uit de lucht en dragen bij aan gezonde schoolpleinen. Bovendien bieden ze schaduw bij felle zon en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien.

Kwetsbaar
,,Kinderen en ouderen zijn het meest kwetsbaar bij hitte in de stad", licht wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers toe. ,,We willen ouders en kinderen bewust maken van wat we gezamenlijk kunnen doen om Zaanstad een klimaatbestendige stad te maken. Een stad die voorbereid is op hogere temperaturen en extremere buien. De bomen die Zaanstad cadeau geeft aan Zaanse basisscholen kan helpen bij het stukje bewustwording."

Motivatie
De basisscholen krijgen de bomen niet helemaal voor niets. Ze moeten motiveren waarom hun school in aanmerking komt voor een fraaie boom. Onder meer moeten de scholen aangeven waar op het schoolplein verkoeling wenselijk is en hoeveel ‘warme’ tegels eruit gaan om plaats te maken voor een stukje natuur.

Niet iedere boom is geschikt om onder de schuilen zoals bijgaande foto laat zien. De scholen kunnen kiezen uit bomen met een bladerdek zoals een eik, fladder-iep, amberboom of esdoorn. Ambtenaren bepalen welke scholen een boom cadeau krijgen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl