Boomkado of boomcadeau? Schoolpleinen worden groener

19-11-2020 12:56

Boomkado of boomcadeau? Schoolpleinen worden groener

STREEK - Je mag het gerust een prima ruilactie noemen. Tegels voor bomen. De gemeente Zaanstad geeft basisscholen een boom cadeau in ruil voor tegels. De meest recente boom is te vinden op het plein van basisschool De Jagersplas aan het Brasemermeer in Zaandam.

Het klimaat verandert. Ook in de Zaanstreek wordt het steeds warmer en natter. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Is daar iets aan te doen? Wis en waarachtig: meer groen!
Het is bekend dat tegels op warme dagen warmte vasthouden. De afgelopen zomers hebben we ervaren dat het langere periodes erg warm kan zijn. Dus: tegel eruit, boom erin! Want een boom zorgt voor verkoeling. Wie beseft zich dat een boom net zoveel koelt als tien airco’s? Bomen zijn goed voor het klimaat!

Met dat idee in het achterhoofd geeft gemeente Zaanstad basisscholen een boom cadeau in ruil voor tegels. Het streven is jaarlijks in maart en november bomen te planten. In het voorjaar van 2019 werden bomen geleverd aan de Dorpsakker in Assendelft, Het Schatrijk in Zaandijk, De Oceaan in Assendelft en Hoeksteen in Krommenie.
In het najaar van 2019 volgden De Werf in Zaandijk, Wij-land in Westzaan en Wij-land in Assendelft.

In het voorjaar van 2020 hebben op hun verzoek De Kroosduiker in Westzaan, De Meander in Assendelft, De Delta in Assendelft, De Kernschool in Zaandam en Kentalis Signis in Assendelft een mooie klimaatbestendige boom gekregen voor op hun schoolplein. In het najaar van 2020 staan genoteerd De Piramide, De Jagersplas en Het Eiland.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl