Bosma straks kamervoorzitter?

Gepubliceerd: 06-04-2021 14:04

Bosma straks kamervoorzitter?

REGIO - In de volksvertegenwoordigingen van dit land spelen allerlei zaken een rol momenteel. Na de verkiezingen van 17 maart j.l. is er als het ware een Tsunami over ons land getrokken. Het woord 'liegen' zal zelden zo vaak gebruikt zijn als juist nu in de naweeën van die verkiezingen. Een ander heikel punt ontwikkelt zich inmiddels ook. Want wie zal de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer gaan worden. Maakt geboren en getogen Wormernees Martin Bosma (56) een kans?

Helemaal nieuw in de race voor die functie is hij niet. Al in 2016 stelde hij zich kandidaat om scheidend voorzitter Anouchka van Miltenburg op te volgen. Bosma kwam toen nog tekort tegen Khadija Arib. Na de Tweede Kamerverkiezingen een jaar later kandideerde Bosma zich niet, omdat hij geen kans zou maken vanwege een 'cordon sanitaire' tegen de PVV.

Woensdag zal er een nieuwe voorzitter gekozen gaan worden. De voorlopig eerste en enige uitdager van Khadija Arib is andermaal PVV'er Martin Bosma die zich kandidaat stelt voor het Kamervoorzitterschap. Op Twitter laat hij weten dat de Kamer weer een tegenmacht moet worden. "Niet meer als lammetje van het kabinet, maar als leeuw van het dualisme. Nu meer dan ooit."

Aan kamerervaring geen gebrek. Namens de Partij voor de Vrijheid is hij sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij is woordvoerder cultuur en media voor de PVV; ook is hij secretaris van de PVV-fractie. Bosma zit al 14 jaar in de Tweede Kamer en was de afgelopen jaren ondervoorzitter.

Daar waar hij eerder weinig tot geen steun kreeg weet hij nu Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet achter zich. Deze liet maandag al weten dat de PVV'er zijn favoriet is. "Wij zullen uiteraard zijn kandidatuur steunen en voor hem stemmen!" PVV-leider Wilders schrijft op Twitter over zijn partijgenoot: "Wat een enorme kanjer, een betere voorzitter is er echt niet!

De Tweede Kamer kiest woensdag de nieuwe voorzitter. Kandidaten kunnen zich nog tot morgenochtend 10.00 uur melden. Alle kandidaten mogen een voordracht houden, waarna de anonieme stemming begint. Indien nodig zijn er meerdere rondes, totdat een kandidaat de absolute meerderheid heeft.

Bosma was van 1981 tot 1999 actief in de journalistiek, veelal als financieel journalist. Hij werkte onder andere voor ochtendblad De Zaanlander, CNN Business News, RTL New York, het NOS Journaal, Veronica NieuwsRadio en Radio Nederland Wereldomroep.[2] Hij woonde enkele jaren in New York.

Geboren: 16 juli 1964 (56 jaar), Wormer

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl