Brandweerman Cor bezoekt Zaandam

Gepubliceerd: 20-10-2017 23:10

Brandweerman Cor bezoekt Zaandam

Brandweerman Cor bezoekt zondag 29 oktober de Hornbach-vestiging in Zaandam.

Wist je dat gesloten binnendeuren je leven kunnen redden bij brand in huis? Brandweerman Cor doet in oktober zijn traditionele najaarsronde. In het teken van de nationale brandpreventieweken toert hij ook dit jaar weer door het land om demo’s en tips te geven aan bezoekers van de projectbouwmarkt. Deze keer met speciale aandacht voor (gesloten) deuren in combinatie met rookmelders. Zondag 29 oktober is hij aanwezig bij Hornbach in Zaandam van 12.00 – 17.00 uur.

“Doe voor je ’s avonds naar bed gaat, de binnendeuren dicht”, drukt Brandweerman Cor iedereen alvast op het hart. “Dat houdt die giftige rook langer bij je weg en geeft je bij brand ruim twee keer zoveel tijd om te vluchten. Toch laat nog steeds 39% van de Nederlanders de deuren ’s nachts open.”

“Die rookmelder hoor je wel!”
De bekende brandweerman hoopt tijdens zijn ronde langs vestigingen vooral het bewustzijn omtrent brandveiligheid te vergroten. “Het is geen hogere wiskunde”, benadrukt hij. “Het is vooral een kwestie van inzicht en scherpte.” Zo blijkt uit onderzoek van de Brandweeracademie dat slechts de helft van alle rookmelders én op de juiste plek hangt én werkt. “Schokkende feiten. Zeker als je beseft dat je in je slaap geen rook ruikt. Maar die rookmelder hoor je echt wel! Ook als de deuren dicht zijn, maak je daar geen zorgen om. Door dit soort simpele aandachtspunten maak je van brandpreventie een goede gewoonte. En mensen mét rookmelders hebben nou eenmaal 70% meer kans om levend uit een pand te komen dan mensen zonder rookmelders.”

“Oefen vluchtplan met de kinderen”
Stokpaardje van Brandweerman Cor is en blijft dat huishoudens naast goed functionerende rookmelders ook beschikken over een helder vluchtplan. Vanwege het simpele feit dat je bij brand maar maximaal drie minuten de tijd hebt om jezelf in veiligheid te brengen. Cor: “Bespreek met elkaar hoe je uit het huis komt. Wat de vaste route wordt en waar je buiten verzamelt. Wie welk kind en huisdier meeneemt. Bespreek en oefen dat plan ook met de kinderen, júíst ook met de kinderen! Gewoon overdag, op een ontspannen manier. En laat ze die rookmelder een keer horen. Vergeet ook niet om met elkaar af te spreken wat de vaste plek van de huissleutel is!”

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl