Brugproblematiek leidt tot extra raadsvergadering

Gepubliceerd: 20-09-2019 10:09

Brugproblematiek leidt tot extra raadsvergadering

ZAANSTAD - Voorafgaand aan de raadsvergadering van 19 september zijn er een tweetal technische presentaties geweest over de bruggenproblematiek. De raad van Zaanstad kwam na deze presentaties tot de conclusie dat hiermee niet de vraag is beantwoord die aan het college is gesteld. 

In de optiek van de raad is gevraagd om een tijdlijn van de gebeurtenissen na het ongeval op de Den Uylbrug waarbij mevrouw Fontijn om het leven kwam. Daarnaast om een analyse van de rapporten die nu beschikbaar zijn inclusief het rapport van Wesley Fontijn (de zoon van).

Afstemming
In de technische presentaties kwam naar voren dat de bediening van bruggen op afstand veel meer van de techniek en de operator vraagt dan op het eerste oog lijkt. De plaatsing van zowel camera’s op de brug als de schermen bij de operator vergt een goede aanpassing zodat er een logisch beeld ontstaat van de situatie op de brug. Dit vereist nauwkeurige afstemming van de camera’s en een juiste plaatsing van de beelden op de schermen, daarnaast moet een operator goed getraind zijn, het even inhuren van een uitzendkracht volstaat niet.

Effecten niet goed meetbaar
De deskundigen gaven aan dat de stappen die zijn gezet na het ongeluk in februari 2015 het lastig maken om de juiste effecten van maatregelen te kunnen vaststellen. Na het ongeluk heeft het, in de optiek van Wesley Fontijn veel te lang geduurd voor er maatregelen werden genomen, geheel op eigen initiatief heeft hij het beweegbare deel van de Den Uylbrug geel geschilderd.

Volgens de deskundigen kan er nu geen nulmeting, vaststellen hoe de oorspronkelijke situatie was, meer worden gedaan. Wel gaven zij aan dat de zichtbaarheid is verbeterd door het gele vlak, tenzij een fietser of voetganger gele kleding draagt.

Komende dinsdag praat de raad verder over deze problematiek.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl