Burgemeester Hamming feliciteert Joop en Corry van Egdom met 65-jarig huwelijk

01-07-2019 10:39

Burgemeester Hamming feliciteert Joop en Corry van Egdom met 65-jarig huwelijk

ZAANDIJK – Een mensenleven samen lief en leed delen; 65 jaar in de echt verbonden. Met recht een felicitatie waard. Het overkwam Joop (88) en Corry (86) van Egdom afgelopen zondag. Het echtpaar werd verrast met een bezoek van burgemeester Jan Hamming en zijn vrouw Roya die hen namens het college feliciteerde.

Hun levensverhaal geeft een prachtig tijdsbeeld van hoe het leven vlak na de Tweede Wereldoorlog was in de Zaanstreek. Een tijd waarin de ‘gewone’ streekgenoot keihard moest sappelen om rond te komen. Er was geen overvloed en rijkdom op 30 juni 1954 toen ze elkaar het jawoord gaven. Zo was de trouwjurk van Corry in eigen beheer gemaakt want geld om er een te kopen was er niet. Net zo min als een eigen woning betrekken. Joop en Corry woonden de eerste tijd van hun huwelijk in bij de ouders van Corry. Wel knus in de kleine woning aan het Weiver in Westzaan, maar geen ideale situatie voor een pasgetrouwd stel. Ook toen was er een behoorlijke woningnood.

Hoge hoeden
De kerk was de ontmoetingsplaats van het duo. Corry kerkte vanuit Westzaan in Zaandijk waar Joop woonachtig was. Via de ‘jongemannenvereniging’ die destijds in de Zaandijker kerk was, hebben ze elkaar ontmoet. Het gemeentelijk huwelijk vond plaats in Westzaan, het kerkelijk huwelijk in Zaandijk. Geheel volgens traditie waren de opa’s en oma’s in het zwart én lang gekleed. De heren zelfs met hoge hoed. De ambtenaar van de burgerlijke stand werd in die tijd geassisteerd door twee bruidsmeisjes en een bruidsjonker.

Voor zover bekend kwam er na bemiddeling door de directeur van verffabriek Evert Koning aan de Oostzijde te Zaandam een woning vrij aan de H. Gerhardstraat in Zaandam. Daar werd in 1955 hun eerste kind geboren: zoon Herman. Ook Joke zag daar het levenslicht. Joop en Corry kregen vier kinderen. Daardoor zijn ze nu opa en oma van dertien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen (plus één op komst).

Blijven wonen in Zaandijk
Na onder meer gewoond te hebben op de Bloemgracht in Zaandam, - ‘een rothuis, ondanks het geld dat onze kostganger Henk Zwolsman daar inbracht’, aldus Corry – werd uiteindelijk de stap gewaagd naar ‘het nieuwe’ Rooswijk. ,,Zo’n 38 jaar geleden zijn mijn ouders op Triangelhof 41 in Zaandijk gaan wonen en doen dat nog steeds zelfstandig”, aldus zoon Herman.

Joop heeft vanaf jonge leeftijd gewerkt bij de fa. Evert Koning verffabrieken te Zaandam. Van ‘krullenjongen’ heeft hij zich opgewerkt tot bedrijfsleider. Ook werd Joop voorzitter van de personeelsvereniging. Menig ‘uitje’ werd door hem en zijn inmiddels overleden collega en vriend Bertus voorbereidt.

Simon de Wit
Corry was in die tijd, zoals gebruikelijk, ‘gewoon’ huisvrouw. Een rol die ze vervulde tot het laatste kind de deur uitging. Zij ging toen werken bij de CO-OP en was Alfahulp. Betaalde banen die nodig waren want een huishouden met vier kinderen kost veel geld. En zoveel verdiende Joop indertijd niet. De terugkeer in de maatschappij was voor Corry niet vreemd. Voor haar huwelijk werkte ze bij mevrouw Honing, telg uit het gezin/eigenaar van de Honigfabrieken in Koog aan de Zaan, en Simon de Wit ( de andere Zaanse grootgrutter uit die tijd).

Joop en Corry zijn lid gebleven van de Gereformeerde kerk van Zaandijk. Ook binnen die kerkgemeenschap vervulden ze vele rollen. Zoals het organiseren van bazaars. Maar de mouwen opstropen voor onderhoud van het gebouw werd ook gedaan. Joop stond binnen de kerkgemeenschap bekend als ‘de schilder’. Daarnaast was hij jarenlang kerkenraadslid bij de Noorderkerk en de kerk aan de Parklaan te Zaandijk (tegenwoordig De Ontmoeting). Daarnaast was hij voorzitter van de Evangelisatie commissie, kortweg de evanco.

Buurt kwam tv kijken
Corry werkte lange tijd als pastoraal werkster en was binnen het zustercomité actief. Beiden waren zich bewust dat sociale contacten zeer belangrijk zijn. Dat begon al vroeg aan de Bloemgracht in Zaandam. Joop en Corry hadden als één der eersten een televisie. Uit de hele buurt kwamen kinderen daar tv kijken. Langzamerhand werd de financiële situatie wat beter en werd een auto mogelijk.

,,Daar hingen we naar het Gardameer: met grote zelfgetimmerde dakkist waarin het hele hebben en houwen zat en op de achterbak vier kinderen”, herinnert Herman. ,,De vakanties werd luxer wat zich vertaalde in de aanschaf van een Roadmaster vouwwagen. Later gevolgd door een caravan.”

Actief
Corry en Joop hebben beiden een voorliefde voor muziek. Zo zingt Joop nog steeds zijn bas/bariton partij in het Zaans Interkerkelijk Mannnenkoor (ZIM). Tot voor kort verzorgde hij daarvoor ook de administratie van de muziekstukken. Voor al die activiteiten is Joop door koningin Beatrix geridderd.

Joop is zijn leven lang sportief geweest. Zo voetbalde hij onder andere bij VV Zaandijk. Daarna is er menige Dam tot Damloop getrotseerd. Toen hardlopen niet meer ging, werd fietsen zijn hobby. Maar dan wel met race- of sportfiets. Om vervolgens de benen te belasten met ‘gewoon’ wandelen. Joop heeft menige Vierdaagse gelopen en nog vele andere wandeltochten.

Wens
Het actieve leven dat Joop en Corry samen leiden vertaalt zich nog steeds in samen op vakantie gaan met de eigen auto. Zo laat Joop zich door het ouder worden niet van de wijs brengen. Hij zou dolgraag nog eens naar één van zijn kleinkinderen in Nicaragua afreizen die daar woont.

Joop en Corry zijn zeer dankbaar dat zij al die jaren, in een relatief goede gezondheid, met de nodige ups en downs die vrijwel elke relatie kenmerken, nog bij elkaar mogen zijn. En nog zelfstandig wonen, zelf rijdend en zelf vakantie kunnen vieren. Met zo'n sterke en actieve historie moet de 70 jaar samen toch ook te doen zijn. Toch? De webredactie van RTV Zaanstreek feliciteert Corry en Joop met hun 65 jarig huwelijk en wenst ze nog vele mooie jaren samen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl