Burgemeester Polak krijgt kritiek bij installatie

Gepubliceerd: 02-06-2021 8:06

Burgemeester Polak krijgt kritiek bij installatie

OOSTZAAN - In de lokale Theaterzaal was het waarnemend voorzitter mevrouw M.H.J. van der Pol-Gase die een bijzondere raadsvergadering opende. Deze vergadering stond geheel in het teken van de installatie van de nieuwe burgemeester de heer M.D. (Max) Polak.

Normaliter is een dergelijke installatie een feest. Diverse gasten (Judith Michel de Jong en Don Bijl als collegae) waren dan ook aanwezig. Dat feest is het niet geworden. Het was de fractie van GroenLinks die keihard uithaalde naar de nieuwe eerste burger. De Oostzaanse raad bestaat uit slecht vijf partijen. De afgevaardigde van D66 was vanwege gezondheidsredenen afwezig terwijl PvdA en VVD het woord niet namen. Dat deed wel het CDA bij monde van mevrouw Visser die Polak vertelde dat je samen meer kunt doen dan in je eentje.

Vanuit GroenLinks Oostzaan was het Noah van Dansik die een verklaring voorlas die er niet om loog. "De fractie van GroenLinks zou, als zij volledig geïnformeerd zou zijn, nooit hebben ingestemd met zijn benoeming."
Duidelijk werd dat de fractie nog steeds niet kan leven met de twitterberichten die Polak in het verleden publiceerde waarin hij GroenLinks een failliete partij noemde en D66'er Kaag betichtte van het financieren van terroristen. GroenLinks heeft beslist geen vertrouwen in Polak. "We hebben een motie van wantrouwen overwogen. Echter hebben wij besloten deze niet in te zetten, omdat wij ons in eerste instantie willen inzetten voor een pakket aan afspraken met de heer Polak waardoor een gedegen evaluatie van zijn functioneren mogelijk wordt."

Wethouder Rosemarijn Dral benadrukte dat het hele college vertrouwen in hem heeft en als een hecht team met hem te willen gaan werken.

Na de installatie door de Commissaris der Koning Arthur van Dijk reageerde Polak op de woorden van GroenLinks. "Door de tweets en retweets is een compleet ander beeld van mij ontstaan. Onlineberichten zijn soms snel en scherp, terwijl ik juist gematigd en heel vriendelijk ben. Nogmaals mijn excuses. Ik wil verbinden en niet polariseren. Daar ga ik aan werken", beloofde hij.

Aan uitdagingen geen gebrek voor de nieuwe burgemeester. "Een daarvan is de bestuurlijke toekomst van Oostzaan, waarbij we zorgvuldig moeten omgaan met de waarden en tradities van Oostzaan."

Polak wil hij met meer samenwerking tussen gemeenten, politie en Openbaar Ministerie een vuist maken tegen criminelen die hun werkterrein naar de randgemeenten van Amsterdam verleggen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl