Carl Stolk repareert klokken: "Net alsof opa weer aan de keukentafel zit"

Gepubliceerd: 04-02-2018 22:02

Carl Stolk repareert klokken:

KOOG AAN DE ZAAN - In Heel Zaanstreek Onderneemt portretteert ZaanTV kleine ondernemers. In de vijfde en voorlopig laatste aflevering bezoeken we uurwerkhersteller Carl Stolk.

"Ik heb mijn opleiding in de praktijk gekregen", vertelt Carl. "Een vader van een vriend van mij had een juwelierszaak. Ik ben later ook naar de horlogemakersvakschool in Hoorn geweest, maar het meeste heb ik toch in de praktijk geleerd." Omdat veel van de onderdelen voor oude klokken niet meer te krijgen zijn, moet hij ze zelf maken. Al meer dan 40 jaar zit Carl al in het vak, maar: "Ik kom altijd nieuwe dingen tegen, dus elke dag leer ik nog."

Een klok repareren is niet goedkoop. Een Friese staklok bijvoorbeeld: "Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat ze even moeten gaan zitten als ik de prijs noem. Dan vallen ze niet om." Maar de binding met zo'n klok wint het dan vaak van de prijs: "Dan zegt een klant bijvoorbeeld: ik heb aan mijn opa beloofd voor z'n klok te zorgen." Na het repareren en leveren wacht de reactie van de klant: "Net alsof ik weer bij mijn opa weer aan de keukentafel zit! Prachtig om te horen natuurlijk."

Eerdere afleveringen van Heel Zaanstreek Onderneemt:
Deel 1: Leerbewerker Peer Vet
Deel 2: Stripboekhandel de 9e kunst
Deel 3: Vintagewinkel Lehmstrom
Deel 4: Wolwinkel Wollokaal

Bekijk hier de hele aflevering:

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl