Catshuisregeling voor 80 Zaanse gedupeerde ouders

Gepubliceerd: 01-04-2021 13:04

Catshuisregeling voor 80 Zaanse gedupeerde ouders

STREEK - Als het over overheidsregelingen gaat lees je zelden dat deze direct aan het Catshuis gekoppeld worden. In principe is dat toch de plaats waar alles voorgekookt/bekokstoofd word. In de Tweede kamer is er aansluitend een al of niet pittige discussie. Dat nu uitgerekend de afwikkeling van de veelbesproken kinderopvangtoeslagaffaire als Catshuisregeling door het leven gaat is opvallend. 

In Zaanstad krijgen er momenteel 80 gedupeerde ouders door de kinderopvangtoeslagaffaire 30.000 euro uitbetaald. Zij hebben zich vóór 15 februari aangemeld voor de Catshuisregeling. Landelijk gaat het om ongeveer 4.800 gedupeerde ouders.

Deze regeling is bedoeld voor alle ouders die recht hebben op compensatie omdat zij getroffen zijn door een vooringenomen behandeling, de harde regelgeving (‘alles-of-niets’) of onterecht het predicaat Opzet Grove Schuld hadden. Met de Catshuisregeling versnelt en verruimt het kabinet de compensatie voor gedupeerde ouders. Zij hoeven het bedrag van 30.000 euro niet terug te betalen.

Lichte toets of ouders recht hebben
De Belastingdienst gebruikt een lichte toets om te kijken of ouders recht hebben op de Catshuisregeling. Daarbij wordt onder meer gecontroleerd of ouders ooit kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd en of ze voldeden aan de voorwaarden voor de toeslag.

Niet iedereen komt in aanmerking
Niet alle ouders die zich hebben gemeld komen in aanmerking voor de Catshuisregeling. Een eerste groep van ongeveer 4.000 ouders krijgt een brief dat de Belastingdienst nu geen aanwijzingen heeft op basis waarvan de ouder in aanmerking komt voor de 30.000 euro. 
Dat komt onder meer omdat deze ouders geen kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd of mensen geen kinderen hadden. Ouders kunnen ook om andere redenen niet behoren tot de groep die voor 1 mei de Catshuisregeling krijgt overgemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om ouders die toeslag hebben moeten terugbetalen omdat de opvanguren of het inkomen door het jaar heen lijkt te zijn gewijzigd. Al deze ouders ontvangen hierover voor 1 mei een brief. Dit is geen afwijzing voor herstel. De Belastingdienst zal samen met deze ouders hun zaak nog volledig beoordelen. De Belastingdienst neemt na 1 mei contact op met deze ouders.

Meer informatie vindt u op https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl