Contouren nieuwe Tweede kamerbezetting steeds duidelijker

Gepubliceerd: 18-03-2021 9:03

Contouren nieuwe Tweede kamerbezetting steeds duidelijker

STREEK - De eindcijfers zijn nog niet bekend. Het tellen van de stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen verloopt langzamer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De coronamaatregelen in de stembureaus en het feit dat er meer partijen op het stembiljet staan spelen daar een rol in.

Wat al wel zeker is: de VVD heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen verreweg de meeste stemmen gekregen en komt met 35 zetels in de Tweede Kamer. D66 maakt een flinke sprong en behaalt 24 zetels, blijkt uit een nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP.


RECORD IN DE MAAK
De partij Bij1 leek volgens de eerste prognose van ANP buiten de boot te vallen, maar volgens de laatste prognose behaalt de partij van Sylvana Simons één zetel. Dat zou betekenen dat het recordaantal uit 1918 van zeventien partijen in de Tweede Kamer wordt geëvenaard: ook nieuwkomers BBB, Volt en JA21 winnen zetels.

De voorspelling, die iets na 08.30 uur gepubliceerd werd, is gebaseerd op 88,5 procent van de stemmen. Van de grote steden zijn Amsterdam, Utrecht en Den Haag meegeteld, Rotterdam niet.
Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks, dat 7 zetels krijgt. De PVV wordt de derde partij met 17 zetels. Het CDA krijgt 15 zetels in de voorlopige prognose van persbureau ANP.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl