Corona update zorgt voor vraagtekens

Gepubliceerd: 11-06-2021 8:06

Corona update zorgt voor vraagtekens

ZAANSTAD - Vanuit zijn positie als burgemeester beseft Jan Hamming tijdens de reguliere corona update dat er wat vragen zijn over het al dan niet mogen voetbal kijken op terrassen. Momenteel zit Hamming druk in extra overleg van de Veiligheidsregio waar het gaat om het zetten van de Stappen 4 en 5 eind juni.

Dagvoorzitter Homme Heida (PVV) sprak in zijn openingswoord over zelfs over een corona-wurggreep. Hamming bevestigde dat Stap 3 gezet kon worden omdat het aantal ziekenhuisopnames af neemt. Om de volgende stappen te kunnen zetten is er extra overleg ingezet. ‘Er mag weer heel veel, maar samen EK voetbal kijken op een terras niet.’

De regio Zaanstreek-Waterland valt weer onder de kwalificatie ‘zeer ernstig’ nadat het even als ‘ernstig’ te boek heeft gestaan.

De horeca heeft te maken met de landelijke regel dat er geen beeldschermen mogen worden opgesteld. De rijksoverheid tracht daarmee te voorkomen dat er grote feesten ontstaan waar besmetting op de loer licht. Andere belemmering is dat de horeca om tien uur dicht moet en dan is het voetbal nog niet afgelopen.

Hamming gaat in het komende overleg beslist bepleiten dat ook de horeca beeldschermen mag neerzetten om naar het Europees Kampioenschap voetbal te kijken. In de bioscopen geldt een maximum aantal bezoekers zonder bepaling wat er getoond kan worden. Voetballiefhebbers kunnen daardoor op de site van Pathé kaartjes bestellen om toch samen te kunnen kijken waar de horecabezoekers zich anders dienen te vermaken.

Een paar weken geleden gingen de terrassen open en de bioscopen nog niet. Dat is nu net andersom. Als Hamming succes kan bewerkstelligen voor verruiming van de horeca zodat er wel voetbal te zien is, zullen de eerder ingehuurde particuliere beveiligers weer in het centrum terugkeren. Op dit moment is hun aanwezigheid niet meer nodig. Het eerste weekeinde in het centrum leverde na 22.00 uur nog wel wat overlast op, maar dat bleek beheersbaar.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl