Darwinpark ondergaat enorme opknapbeurt

14-11-2020 11:53

Darwinpark ondergaat enorme opknapbeurt

ZAANDAM - Op dit moment zijn er in het Darwinpark allerhande zaken gaande. De gemeente is er met drie projecten bezig. Het is de bedoeling dat er een prachtig gebied ontstaat waar je plezier kunt maken, bewegen en spelenderwijs leert over de natuur. Flip Valk is blij dat het terrein weer een stuk mooier gemaakt zal worden. Valk is trots en blij.

Natuurspeeltuin
(gereed in 2021)

In het Speelruimtebeleidsplan 2017 van de gemeente Zaanstad, is er budget vrijgemaakt om natuurspeelplaatsen aan te leggen. Eén ervan wordt aangelegd naast het nieuwe ZNMC-gebouw in Poelenburg. 
In de Natuurspeeltuin kunnen kinderen op speelse wijze op ontdekkingstocht gaan in een groene en landschappelijke omgeving. Gelegen tussen de kinderboerderij en nieuwbouw van het ZMNC, wordt het een leerzame en recreatieve plek.
De speeltuin is geschikt voor kinderen van allerlei verschillende leeftijden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen die onder toezicht spelen (0-6 jarigen) en kinderen die zelfstandig op ontdekkingstocht gaan (6-ouder). Uitdaging en spanning zal zeker aanwezig zijn!

Parkverbindingen Darwinpark, Twiskeweg en omgeving
(gereed begin 2021)


In de huidige situatie wordt het Darwinpark ter hoogte van de Twiskeweg in tweeën gedeeld. In de nieuwe situatie willen de plannenmakers het stuk grond ter hoogte van de Twiskeweg weer onderdeel van het Darwinpark maken.
De bestaande brede grasbermen langs de Twiskeweg worden opnieuw ingericht. De bestaande rechte fiets- en voetpaden worden verwerkt in het landschap. Hierdoor wordt het één doorlopend parkachtig geheel van het Darwinpark. Het Darwinpark wordt hierdoor uitgebreid met ca. 1 hectare.
Ook zal de Noord-Zuidverbinding verbeterd worden, door middel van een oversteek ter hoogte van de nieuwbouw van het ZNMC.

Nieuwbouw ZNMC
(gereed in 2022)

Het oude Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) komt alweer uit 1967 en voldoet niet meer aan de huidige wensen en eisen van deze tijd. Na ruim 53 jaar is het tijd voor een duurzamer gebouw.
Het Zaans Natuur & Milieu Centrum is een leerzaam museum over natuur en milieu. In het pand komt ook een kinderdagverblijf en een horecagelegenheid.
Het gebouw kan dankzij zonnepanelen en een luchtwarmtepomp zichzelf (bijna) helemaal voorzien van energie. Het dak wordt voorzien van begroeiing (sedum) wat fijn is voor insecten. De zwarte kleur van de houten wanden komt van bacteriën die met lijnolie gevoed worden. Een heel natuurlijk en diervriendelijk geheel dus.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl