De avondklok laat nog op zich wachten

12-01-2021 19:31

De avondklok laat nog op zich wachten

STREEK – Dat de drie weken verlenging vanavond door premier Rutte werd gemeld zal niemand verrast hebben. De lockdown zal nog duren tot en met 9 februari. Motivatie: de cijfers dalen niet snel genoeg en de Britse variant baart grote zorgen. Het instellen van een avondklok zal nader bezien gaan worden. “De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal” benadrukte de minister-president.

Dat het steeds moeilijker wordt om het vol te houden is begrijpelijk beseft Rutte zich terdege. “Toch moeten we doorzetten. Er is met het vaccin licht aan het eind van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen."

De sociaal-economische gevolgen zijn verschrikkelijk. De verhalen van getroffenen zijn hartverscheurend. Het kabinet kan niet alle pijn bij alle ondernemers wegnemen. Rutte: “Zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken. Boven op de huidige steunpakketten is meer nodig. Bedrijven moeten op steun kunnen rekenen, dat was en is een kwestie van fatsoen en solidariteit en belangrijk voor ons allemaal."

Terugkijkend op een heftig jaar ziet Rutte dat er veel ingrijpende verhalen zijn langsgekomen. En het is nog niet voorbij. “We moeten nog vaker thuiswerken, meer afstand houden, minder op bezoek gaan en vasthouden aan de regels, nog zeker drie weken langer in lockdown. We zijn er niet vandaag of morgen, maar komen er samen doorheen. Door ons aan de regels te houden en elkaar te blijven ondersteunen. We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."

Als we straks weer evenementen willen bezoeken, moeten we dat samen bereiken is de boodschap. De betrokken ministers zullen dan ook een omvangrijk steunpakket presenteren. Over de precieze inhoud wordt nog overleg gevoerd.

De uitzonderingen in het onderwijs blijven zoals ze zijn. De enige aanpassing is dat leerlingen van het voortgezet onderwijs uit voorzorg 1,5 meter afstand moeten gaan houden. “Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen. We willen kijken of basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen dan na 9 februari. De moeilijkheid is dat we nog niet weten of de Britse variant besmettelijker is via kinderen. Alleen als het verantwoord is, willen we op maandag 25 januari terug naar klassikaal onderwijs."

Dat een avondklok een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten beseft Rutte zich volledig. Het OMT-advies, dat dit noemt, dient uiterst serieus te worden genomen. “De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen. We gaan het OMT vragen om een spoedadvies wat een avondklok ons kan opleveren."

Rutte eindigt zijn deel van de persconferentie door te benadrukken dat we met z’n allen in Nederland moeten blijven tot en met maart. “Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl