De Coenbrug in de A8 in storing voor watergedeelte

07-05-2021 15:25

De Coenbrug in de A8 in storing voor watergedeelte

STREEK - Hoe afhankelijk 'we' als stad en streek zijn van de A8 bleek recent maar weer eens overduidelijk. De Coenbrug kon uiteindelijk weer gebruiksklaar worden gemaakt voor de automobilisten. De grootste hinder van deze hele affaire ondervindt momenteel de binnenvaart. Wanneer voor hen de problemen zijn opgelost valt niet te zeggen.

In de middag van de vierde mei kwam het bericht door vanuit de Rijksdienst. De brug stond die dag vanaf 13:15 uur in storing. In eerste instantie ook voor verkeer richting Zaanstad-Assendelft, maar dat probleem was om 14:00 uur verholpen. In de richting van Amsterdam bleven de hulpdiensten nog druk bezig. Het ingesloten verkeer kon gelukkig worden weggeleid. Automobilisten konden via de A9 omrijden naar Amsterdam.

Tegen de avond was er de melding dat er - om de storing aan de Coenbrug te kunnen verhelpen - werkzaamheden noodzakelijk waren. De provincie verwachtte tot in de avond bezig te zijn met het oplossen van de storing. Die klus ging langer duren dan bedacht. Om het brugdeel veilig open te kunnen stellen, was er een inspectie nodig. Pas daarna kon het brugdeel vastgezet worden.

Het vastzetten van het brugdeel is in de nachtelijke uren succesvol afgerond. De brug werd nogmaals geïnspecteerd en kon weer veilig opengesteld worden voor verkeer.

De grootste hinder van deze hele affaire ondervindt de binnenvaart. De branche heeft zwaar te lijden onder de pech met de Coenbrug bij Zaandam nadat deze dicht viel met een oorverdovende knal. Behalve lawaai richtte dat ook veel schade aan. Waarschijnlijk zoveel dat het weken, misschien wel maanden, duurt voor het geheel hersteld zal zijn.

Rijkswaterstaat heeft de brug in ieder geval snel vast kunnen zetten, zodat het autoverkeer op de A8 door kon gaan. Voor de scheepvaart, zowel de binnenvaart als de pleziervaart, ziet het er slecht uit. Want met een zeilboot of een hoog binnenschip kun je niet onder de autoweg door.

Klus net geklaard
De brug was pas net weer in gebruik. Tot 17 april werkte Rijkswaterstaat aan de Coenbrug. Zo werd onder andere gewerkt aan het reviseren van de trek-duwstangen, die de brug op zijn plaats houden. De werkzaamheden vonden voor een groot deel binnen in de brug plaats, onzichtbaar voor de omgeving.

Oplegpunt
Als de brug dicht is, rust de brugklep op het oplegpunt. Maar de brugklep blijft niet altijd goed liggen. Bij zwaar verkeer veert de klep bij het oplegpunt iets op en valt daarna weer neer. Dat veroorzaakt geluidsoverlast. Om dit te verminderen brengen we een paar mm staal aan op het oplegpunt. Hierdoor komt de brugklep strakker op het punt te liggen

Trek-duwstangen
De trek-duwstangen zijn belangrijk bij het openen en sluiten van de brug. Als het panamawiel linksom (vanuit het perspectief op de afbeelding) draait, dan trekken de stangen de ballastkist naar beneden en gaat de brug open. Draait het wiel daarna rechtsom, dan duwen de stangen de ballast juist naar boven en gaat de brug dicht. De trek-duwstangen zorgen er dan voor dat de brugklep strak op het oplegpunt wordt geduwd. Zij leveren de juiste oplegdruk. Omdat er op dit moment een paar mm speling in de stangen zit, is de oplegdruk te klein. Daarom gaat Rijkswaterstaat de trek-duwstangen reviseren: uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten, zodat alle onderdelen weer strak op elkaar zijn afgesteld. Dan houden de stangen de brugklep weer stevig op zijn plaats.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl