De duiven vliegen weer

03-08-2020 08:26

De duiven vliegen weer

STREEK - Dat de hitte zelfs invloed zou kunnen hebben op dagfondvluchten is voor de leek onbekend. De duivenmelkers weten echter beter. Op de rol dit weekeinde stond de nationale dagfondvlucht Chateauroux, maar deze was vanwege de verwachte warmteperikelen 40 kilometer terug gezet naar Blois. De winst ging desondanks weer naar dagfondspecialisten Martijn en Marit Kramer Wormer.

Verslaggever Gerard Dekker kan het één en ander melden.

Blois ging om 9 uur los en met een kalme wind konden de 392 ingezette duiven bij P.V. Zaanstreek-Noord aan de terugweg beginnen. Het bekende 'klaar zitten' was aan Martijn en Marit Kramer in Wormer goed besteed. Zij waren één van de 20 vliegende hokken die aan Blois mee deden waarvan er 15 zich in de prijzen wisten te vliegen. Blois was niet een echt zware vlucht en de aankomsten zaten redelijk dicht op elkaar, hoewel tussen de eerste en de tiende prijsduif al tien minuten zat.

Zoals vaker viel de eerste duif op de dagfond bij de man/vrouwcombinatie Martijn en Marit Kramer. Zij hadden 49 kanshebbers mee en de eerst arriverende duif - een doffer - liep om 16.49.45 uur over de klep. Het spel met duivinnen geniet nog steeds niet zijn voorkeur, hij probeert het wel maar zelden komt er een duivin op de eerste plaats.


In dit geval loopt de Nl.18-238 hun 16e van de lijst als eerste binnen en drukt de winnende tijd af waarbij het systeem aangeeft dat de duif de afstand van 600 kilometer heeft afgelegd met een snelheid van 1277.507 meter per minuut, bijna 77 kilometer per uur.
Het blijft niet bij deze eerste prijs want ook de prijzen 5 en 6 binnen de top 10 is voor het duo en die pakken ze respectievelijk met hun vijfde getekende en hun 43e van de lijst. Resumé: 49 duiven mee, 14 prijzen maakt een prijspercentage van 29%.

De tweede plaats was voor Cor Kroon uit Krommenie, die zich steeds meer gaat manifesteren op de dagfond. Geen simpel spel maar dat weet Cor inmiddels ook. Met 21 ingezette duiven pakt hij de tweede prijs met de vijfde getekende. Met twee duiven in de prijzen zal hij zeker niet tevreden zijn, maar daar wordt aan gewerkt. Prijspercentage 11%.

Dan komt het treintje van Richard Faber uit Westzaan binnen en ook Richard behoort tot de gekende mannen die je maar moet proberen te verslaan op de dagfond. Hij heeft er 43 mee en maakt 23 prijzen een mooi prijspercentage van 54 %. Op zijn naam de derde, vierde, zevende en achtste prijs. Dat doet hij met respectievelijk zijn 25e van de lijst, zijn derde getekende en zijn 23e en 42e van de lijst.

Op plek 9 Colinda Brugemann uit Assendelft die niet alleen zelf een mooie prijs vliegt op Blois, maar ook genoot van de derde nationale duif van Barcelona die ook op hun erf viel. Colinda had 26 duiven mee waarvan ze de helft in de prijzen draait een mooie 50% en ze begint met haar derde getekende.

Hekkensluiter in de top 10 is Sjoerd Bierlee uit Assendelft die op elke vlucht wel vroege duiven weet te draaien. Ditmaal op Blois 19 duiven mee en 4 prijzen, prijspercentage 21% Sjoerd begint met zijn vierde getekende.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl