De Kroon: nieuwbouwproject in Zaans industriële stijl

30-04-2019 09:04

De Kroon: nieuwbouwproject in Zaans industriële stijl

ZAANDAM – Tot voorkort leek alsof het alsof er een openlucht zwembad was aangelegd: locatie Provincialeweg bij het Volkspark/tegenover Lukoil. Inmiddels is het water weggepompt en zijn de handtekeningen gezet onder de zogeheten ‘anterieure overeenkomst’. Waarmee de bouw van 67 koopappartementen in Zaans industriële stijl kan voortgaan. Het nieuwbouwproject krijgt de naam De Kroon.

Het ontwerp komt van Bureau FKG architecten aan de zaan. Het complex komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat en bestaat uit een viertal geschakelde 'woonfabrieken' en een 'loods'.

Inspiratiebron

Architect Patriek Duisdecker van Bureau FKG architecten: ,,De fabriekspanden van Verkade uit de nabije omgeving zijn inspiratiebron. Zo sluiten we aan op het rijke verleden maar op een eigentijdse wijze door gebruik van gemetselde bakstenen, grote verticale gevelopeningen, beton, staal en industriële elementen zoals laaddeuren en hijsbalken. Maar dan vertaald naar een nieuwe architectuur."

Prijzen
De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 m² en verschillende prijsklassen. Van € 185.000 - € 215.000 en oplopend tot € 350.000. Onderzocht wordt of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) verkocht kan worden. Daarmee krijgen kopers de grond in erfpacht. Zo wordt de Kroon voor een grotere groep mensen toegankelijk, aldus ontwikkelaar Investeringsmaatschappij BS.

Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen): ,,Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn."

Ambitie
Het ondertekenen van de overeenkomst past in de ambitie van Zaanstad om 1000 woningen per jaar te bouwen. Het doel hiervan is niet alleen het aanbod te vergroten, maar ook meer divers te maken, zodat er straks voor elke portemonnee wat te kiezen valt. Na ondertekening van de overeenkomst is de weg vrij voor de ontwikkelaars om de bouwaanvraag in te dienen. Vooruitzicht is dat eind dit jaar de bouw kan beginnen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl