De ooievaars nu thuis op De Ooievaar

31-07-2020 12:50

De ooievaars nu thuis op De Ooievaar

STREEK - In de afgelopen maanden heeft schildersbedrijf Van der Werff uit Assendelft molen De Ooievaar onder handen genomen. Een flinke klus, zo’n molen met bijgebouwen, waarbij het werken op grote hoogte meer regel dan uitzondering is.

In de afgelopen jaren is op basis van schilderijen en foto’s het oorspronkelijke uiterlijk van de molen hersteld. Op de staart van de spinnen (windwijzers) op de molenschuur zijn de beeltenissen van ooievaars teruggebracht, maar ook het molenbord hangt sinds 2005 weer op het molenlijf.

Eén van de gerestaureerde schilderijen van De Ooievaar waarop dit goed te zien is, komt terug in de vaste opstelling van het nieuwe Molenmuseum. De opening van het nieuwe molenmuseum voor publiek stond gepland voor 31 juli. Door technische complicaties is deze publieksopenstelling uitgesteld tot 25 september a.s. tegelijk met de officiële opening van het museum.

De Ooijevaar is een oliemolen direct ten zuiden van de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. Oorspronkelijk gebouwd in 1622 te Assendelft waar hij aan de Delft heeft gestaan ter hoogte van de Kerkbuurt, de molen had toen nog geen naam zo weet Wikipedia te melden.

Als dank voor het mooie werk heeft schildersbedrijf Van der Werff geheel kosteloos het molenbord op het rieten molenlijf opnieuw geschilderd. Sten van der Werff beschikt over het talent deze prachtig op te schilderen. Een sieraad op de molen.

BRON ZAANS MOLENNIEUWS/De Zaansche Molen

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl