De Zaansche Molen in beweging

26-06-2020 12:05

De Zaansche Molen in beweging

ZAANDAM - Het zal nog even duren alvorens het nieuwe Molenmuseum haar deuren definitief opent voor de gasten. Dan ook zullen de deuren van het vroegere Molenmuseum in Koog aan de Zaan definitief gesloten blijven. Tot die tijd dient er nog heel veel werk verzet te worden.

Een belangrijke en in het oog springende actie was de verhuizing van Molenpanorama (het gebogen schilderij van 2 meter hoog en 11 meter breed) én het model van papiermolen De Eendragt (330 centimeter lang met 14000 losse dakpannen op het dak) te realiseren.


Tijdens die bewuste dag was het windstil, stond er een vriendelijk zonnetje en heerste er een aangename temperatuur. Ideale omstandigheden om de topstukken van het Molenmuseum naar hun nieuwe thuis te verhuizen. Het kostte precies één ochtend om het Molenpanorama  én het model van papiermolen De Eendragt van de Museumlaan in Koog aan de Zaan over te brengen naar de Kalverringdijk nummer 30.

Het panorama paste maar nét in de verhuiswagen van Mulder. Het ingepakte model van De Eendragt werd met een speciaal gemaakte brug naar een tweede verhuiswagen gerold. Daarna ging het met gepaste snelheid naar het nieuwe museum. Daar aangekomen werden het panorama en De Eendragt op hun plek gezet. Er bleken vier dakpannetjes te zijn verschoven.

De andere museumstukken, waaronder de prachtige molenmodellen, zijn 22 juni verhuisd. Daar krijgt alles een plek in het verhaal dat we vertellen met de Wereld van Windmolens.

Foto: De Zaansche Molen

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl