Deel Zaanse bushokjes voorzien van groen dak

27-05-2020 07:30

Deel Zaanse bushokjes voorzien van groen dak

STREEK - Het waren de wethouders Gerard Slegers (Openbare Ruimte) en Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie) die dinsdag 26 mei de eerste cassette met sedumplantjes aanbrachten op het dak van de bushalte aan de Westzijde ter hoogte van de Gedempte Gracht.

De start van een actie die maakt dat achttien bushokjes langs de westkant van de Zaan vanaf nu een groen dak zullen krijgen.
“In een stad die verstedelijkt, zijn slimme maatregelen nodig om de openbare ruimte groen en leefbaar te houden”, aldus wethouder Gerard Slegers (Openbare ruimte). “Op een populaire verkeersroute langs de Zaan zuiveren de sedumdaken op de bushokjes fijnstof uit de lucht. Sedum is ook nog eens aantrekkelijk voor vlinders en bijen.”

VERKOELING TIJDENS HITTE
Zaanstad wil bovendien een klimaatbestendige stad worden. “Het aanleggen van groene daken is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken”, stelt wethouder Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie). “Groene daken en gevels helpen in geval van extreme buien om het water langer vast te houden, zodat het riool het overvloedige water beter kan verwerken. Tegelijkertijd bieden groene daken en gevels verkoeling in langdurige perioden van hitte. Eind dit jaar komen we ook met een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.”

PROEF RICHTING AANBESTEDING
Sedum is een sterke vetplant die weinig nodig heeft. Omwonenden kijken vanaf de eerste verdieping van hun woning neer op minituintjes vol kleurrijke bloemetjes, die door vlinders en bijen worden bezocht. De groene daken komen in eerste instantie op achttien van in totaal 196 bushokjes in Zaanstad. Deze liggen langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg. Omdat de bestaande daken niet geschikt zijn om sedum op aan te brengen, moeten de daken worden vervangen. Over vijf jaar wordt het reclamecontract vernieuwd, waar de bushokjes ook onder vallen. De resultaten van de proef met sedumdaken worden dan meegenomen in de aanbesteding.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl