Demissionair kabinet kondigt strenge maatregelen aan

Gepubliceerd: 20-01-2021 15:01

Demissionair kabinet kondigt strenge maatregelen aan

STREEK - Zoals in de wandelgangen al rond ging heeft premier Rutte vanmiddag een pakket aan maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van de coronavirusmutaties het hoofd te kunnen bieden. Belangrijk en opvallend onderdeel daarin is de avondklok die moet gaan gelden van 20.30 uur tot 4.30 uur, tot en met 10 februari. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het plan.

Als Rutte het woord neemt stelt hij nadrukkelijk dat we eruit gaan komen. ‘Eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu besmettelijkere varianten op ons afkomen. De experts waarschuwen voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen."

Dat we allemaal coronamoe zijn geldt ook voor de minister-president. ‘Na tien maanden van beperkingen gaat het onder je huid zitten.’ Rutte wijst erop dat de beperkingen nu straks juist voor ruimte zullen zorgen.

‘Het belangrijkste is dat we komen met het voornemen van een avondklok’ was de uitlegt van Rutte. Dat niemand daar zin in heeft is hem duidelijk. Het is een zware maatregel. De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan. ‘Het advies van het OMT is helder. Doe nu het maximale zodat we straks klaarstaan voor wat komt.’

Als de Kamer daadwerkelijk instemt, gaat de avondklok vrijdag in. ‘Tussen 20.30 en 4.30 uur moet de avondklok dan gaan gelden. Er zijn wel uitzonderingen op de avondklok, zoals het uitlaten van je huisdier, je werk, en het verlenen van hulp.’

Mensen die voor hun werk naar buiten moeten, zoals zij die aan de weg werken, moeten wel een werkgeversverklaring hebben. Een schriftelijk bewijs vervalsen is een misdrijf.

De avondklok zorgt er ook voor dat supermarkten eerder dichtgaan. De premier wil dan ook oproepen om indien mogelijk vooral in de ochtend boodschappen te doen. Dit moet voorkomen dat het in het laatste uur voor sluiting enorm druk wordt.

Ook het reizen wordt aan banden gelegd. Niet alleen komt er een verbod op vluchten van en naar het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, ook wordt een sneltest verplicht voor alle reizigers die naar Nederland komen.

Niet alleen wil het kabinet een avondklok, ook wordt de visite ingeperkt. Mensen mogen thuis niet langer maximaal twee, maar maximaal één persoon thuis ontvangen. Deze maatregel gaat onmiddellijk in. Veel besmettingen hebben namelijk plaats in de thuissituatie.

Ook wordt het maximale aantal aanwezigen bij een uitvaart ingeperkt van honderd naar vijftig. Deze aanpassing gaat vanaf maandag 25 januari gelden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl