Diervriendelijke gemeente van het jaar

16-11-2020 16:20

Diervriendelijke gemeente van het jaar

STREEK - De verkiezing voor Diervriendelijke gemeente van het jaar werd voor het eerst in 2018 gehouden. Met succes! Er kwamen echt goede aanmeldingen binnen van gemeenten die dierenwelzijn belangrijk vinden. En nog mooier, na de verkiezing zijn er mooie samenwerkingen ontstaan tussen gemeenten om dierenwelzijn echt goed op te pakken en van elkaar te leren. Na Leeuwarden in 2018 en Amsterdam in 2019 is het nu tijd voor de derde editie. Welke gemeente is de diervriendelijke gemeente van 2020? Maakt Zaanstad een kans?

Dierenwelzijn zou een belangrijk onderdeel moeten worden van elk gemeentebeleid. Zeker nu de landelijke overheid de verantwoordelijkheid over dier gerelateerde zaken als het chippen van honden en katten, overlast van dieren, opvang van zwerfdieren en omgang met agressieve honden steeds meer naar gemeenten overhevelt. En dan rijst de volgende vraag: hoe zet je als gemeente een dierenwelzijnsbeleid op poten en voorkom je dat het een ‘papieren tijger’ wordt? En hoe kom je in contact met andere gemeenten om van elkaar te kunnen leren?

Een direct uitvloeisel gerelateerd aan deze verkiezing is de Zaanse Dierenwelzijnsnota (2019). Deze kwam tot stand in samenwerking met raadsleden, de dierenpolitie en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Dierenzorg Zaanstreek.
Aangestuurd door wethouder dierenwelzijn Natasja Groothuismink, kreeg de Stichting Dierenzorg na jaren van tekorten eindelijk voldoende geld om haar wettelijke taken, zoals het opvangen van zwerfdieren, uit te voeren.

Bij de verkiezing van de diervriendelijke gemeente van 2020 kijken de juryleden niet alleen naar gemeenten die alles al perfect geregeld lijken te hebben, maar juist ook naar die gemeenten die in het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt op het gebied van hun dierenwelzijnsbeleid.

Ook dit jaar hebben zich weer veel gemeenten ingeschreven voor de Meest Diervriendelijke Gemeente van 2020. Het was voor de jury niet makkelijk om tot een top 10 te komen. Met deze top 10 worden verdiepende gesprekken gevoerd en uit deze top 10 komt vervolgens een top 3 die nog kans maakt op de titel Meest Diervriendelijke Gemeente van 2020. 

De top 10 in alfabetische volgorde:
  • Capelle a/d IJssel
  • Delft
  • Diemen
  • Gooise Meren
  • Heemskerk
  • Purmerend
  • Rijswijk
  • Rotterdam
  • Zaanstad
  • Zwolle

De Meest Diervriendelijke Gemeente van 2020 wordt op 19 december bekend gemaakt. Heel dierenminnend Zaanstad wacht in spanning af.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl