Diverse culturele evenementen ontvangen in 2020 subsidie

Gepubliceerd: 13-12-2019 11:12

Diverse culturele evenementen ontvangen in 2020 subsidie

ZAANSTAD - Zaanstad maakt in 2020 met een subsidie elf bijzondere culturele evenementen mede mogelijk. Slag om de Zaan en Hembrug Happening hebben voor de periode 2018-2020 een meerjarige subsidie gekregen. Daarnaast ontvangen Haltpop, het Zaans Film Festival, IFIKZ, Optimist on tour, PinksterZaan, de Kinderboekenmarkt, het Foodfestival aan de Zaan, de Zaanse Uitmarkt (zie foto's) en Boulevaart een eenmalige subsidie. Voor 2020 is in totaal een bedrag van 320.00 euro beschikbaar als bijdrage aan deze evenementen. Met deze evenementen worden naar verwachting zo’n 100.000 mensen bereikt.

Wethouder Sanna Munnikendam over de culturele evenementen: ‘'Voor 2020 staan er weer een aantal mooie evenementen gepland waarbij de Zaanstreek uitgedragen wordt. Het is een mix van bestaande en nieuwe evenementen, voor iedere bezoeker en bewoner wat wils. Een breed cultureel aanbod in Zaanstad is essentieel voor de Zaanse samenleving om niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief de inwoners en bezoekers van Zaanstad de Zaanse sfeer te laten proeven. Deze evenementen dragen bij aan verdere versterking van de cultuur en profilering van de stad.’’

Kinderboekenmarkt
De organisatie van de Zaanse Kinderboekenmarkt heeft voor 2020 een nieuw plan ingediend en wil de kinderboekenmarkt niet organiseren op de Zaanse Schans maar wil hier een (toekomstbestendig) reizend kinderboekencircus van maken. Omdat de kinderboekenmarkt hiermee een andere lading en insteek krijgt, heeft het college op advies van het adviespanel evenementen besloten om geen meerjarige subsidie voor de periode 2018-2020 te verlenen. Voor de Kinderboekenmarkt nieuwe stijl is op basis van de nieuwe beoordeling besloten voor volgend jaar een subsidie toe te kennen.

BouleVaart
Bij de beoordeling van de aanvraag kreeg het evenement BouleVaart minder punten dan de vereiste 25. Het college is van mening dat dit evenement belangrijk is voor de inwoners van en de ontwikkeling in Krommenie. BouleVaart wordt gezien als één van de cultuurparels van Zaanstad. Daarom wijkt het college af van het advies en kent een jaarsubsidie toe aan het evenement BouleVaart.

Adviespanel evenementen adviseert college
Er zijn dit jaar dertien aanvragen ingediend. Deze zijn door het adviespanel evenementen aan de hand van criteria en een puntensysteem, die door de raad zijn vastgesteld, beoordeeld. Zij keken onder andere naar het publieksbereik, de professionaliteit, originaliteit en binding met de Zaan of één van de vier Zaanse hotspots (Zaanbocht, Zaanse Schans, Zaandam Centrum en Hembrugterrein). Het adviespanel bestaat uit vijf Zaankanters die hun sporen in de cultuur- en evenementenwereld hebben verdiend. Het adviespanel adviseerde het college van B&W om negen eenmalige subsidies toe te kennen. Dit advies heeft het college overgenomen.

Kwaliteit
Net als bij de aanvragen voor 2019 is het niveau van de aanvragen ten opzichte van het voorgaande jaar kwalitatief verbeterd. Tegelijkertijd waren er vier aanvragen die te weinig punten heeft gehaald om voor toekenning van subsidie in aanmerking te komen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl