Duurzaamheidsprijs 2021 naar architectenbureau CHRITH

11-10-2021 10:29

Duurzaamheidsprijs 2021 naar architectenbureau CHRITH

STREEK - Net als in voorgaande jaren was het ook nu, op de de Dag van de Duurzaamheid (zondag 10 oktober), GroenLinks Zaanstad dat de duurzaamheidprijs uitreikte aan een persoon of groep in Zaanstad die zich bijzonder heeft ingezet om de duurzaamheid te bevorderen.

Heel de GroenLinks beweging toonde zich opgetogen om deze prijs dit keer uit te kunnen reiken aan architectenbureau CHRITH, gevestigd in de Maakgemeenschap De Hoop aan het Barndegat te Zaandam. Hun Biobased bouwen maakt dat Duurzaamheidsprijs 2021 van GroenLinks Zaanstad in ontvangst genomen kon worden.

De naam van het bureau is een samentrekking van Christina Eickmeier en Thomas van Nus. Zij hebben zich gespecialiseerd in het gebruik van biobased materialen. Dat zijn hernieuwbare grondstoffen waar de aarde genoeg van heeft zoals leem, zand, kalk, etc. De bouw is vrij van afvalstoffen en produceert geen afvalprobleem in de toekomst. En heel belangrijk: het kost veel minder energie om deze materialen te produceren dan vergelijkbare bouwproducten zoals beton. 

Gebouwen van hout, leem en stro als isolatiemateriaal slaan CO2 op en hebben ook na vijftig jaar woongebruik een negatieve voetafdruk. Tevens blijkt het binnenklimaat veel gezonder dan bij traditionele bouw. Dat maakt het gebruik van deze biobased materialen bijzonder geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld scholen.

In Frankrijk en Duitsland wordt er al veel meer met biobased materialen gewerkt, inclusief onderzoek, certificering en stimulansen door de overheid. Op dit moment is bouwen op deze manier 10% duurder, dat komt voornamelijk door de kleinschaligheid. Het biobased bouwen moet hier nog van de grond komen; Christina en Thomas doen veel om dit te propageren. Zo geven zij les aan studenten en geven ze diverse workshops. Ook doen zij mee aan de klimaattafels van Zaanstad.

GroenLinks ziet veel toekomst voor deze manier van bouwen. 'Hernieuwbaar, geen afval, veel minder benodigde energie en een beter binnenklimaat. Wij zien deze prijs als aanmoediging om door te gaan in deze voortrekkersrol. Het is daarom met groot genoegen dat wij de Duurzaamheidsprijs 2021 uitreiken aan architectenbureau CHRITH.'

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl