Duurzaamste Huis van Nederland wellicht in Zaandam

Gepubliceerd: 15-10-2020 16:10

Duurzaamste Huis van Nederland wellicht in Zaandam

STREEK - De genomineerden voor de juryverkiezing “Het Duurzaamste Huis van Nederland” zijn bekendgemaakt. De jury heeft de woningen beoordeeld aan de hand van diverse criteria, zoals toekomstbestendigheid, gebruik van materialen, energieverbruik, creativiteit en comfort. En heeft in elke categorie zeven woningen genomineerd. Het huis van Zaandammer Peter Goldstein is genomineerd voor duurzaamste huis van Nederland in de categorie woning voor 1945 oppervlakte < 150 m2.

Met Goldstein (ICT'er in het dagelijks leven) hebben we meteen één van de grootste pleitbezorgers van duurzaamheid uit onze streek. Vandaag was hij te gast in het radioprogramma Zaanstreek Vandaag om over zijn nominatie en andere zaken te praten. De bijlage bevat het fragment van de uitzending.


In elke categorie kiest de jury een winnaar. Ook dit jaar was de keuze weer bijzonder moeilijk omdat de variatie groot was en alle huizen erg interessant zijn. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 20 november worden de winnaars bekend gemaakt.

Het huis van Peter Goldstein, een hoek woning uit 1937, kent de figuurlijke etiketten nul-op-de-meter, gasloos en , nagenoeg CO2- en fijnstofvrij gemaakt d.m.v. een pelletkachel-cv installatie, buffervat (200 ltr), (electrostatisch) fijnstoffilter, zonneboiler (200 ltr), zonnepanelen (3kWp), (open-source) monitoring - en domotica systeem (Domoticz), inductie-kookplaat, en (uiteraard) na-isolatie, van dak-, vloer,-/ kruipruimte en spouwmuur, dubbel glas (incl. stukje glas in lood).

'Door slimme keuzes te maken en echt efficiënte maatregelen te nemen, materialen te hergebruiken en waar mogelijk zaken zelf te doen is de investering laag gehouden' aldus Goldstein. 'Het rendement is heel hoog geworden met als gevolg een enorme CO2 besparing (jaarlijks ca. 6 ton t.o.v. een cv systeem op aardgas en 4 ton t.o.v. all-electric), een negatieve energierekening en extreem korte terugverdientijd (ca. 7 en 1/2 jaar).'

Nationale Duurzame Huize Route

De jury staat onder leiding van Ad Straub, hoofddocent aan de TU Delft.Andere juryleden zijn Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact), Linda van Dongen (Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), en Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken). Per categorie kiest de jury uiteindelijk één winnaar. Bekijk de genomineerde woningen op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing .

De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huize Route en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken, De Volksbank en de vier deelnemende provincies. Het doel van de verkiezing is om duurzame voorbeelden in het zonnetje te zetten om daarmee anderen te enthousiasmeren om ook hun woning te verduurzamen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl