Duurzame IFD bruggen in provincie

Gepubliceerd: 13-01-2022 15:01

Duurzame IFD bruggen in provincie

STREEK - In onze waterrijke omgeving is er geen gebrek aan bruggen. Wel zijn er wat perikelen rondom bijvoorbeeld de Coenbrug (onderdeel van de A8), de Zaanbrug en ook de Wilhelminabrug is niet geworden zoals de Zaankanters gewenst hadden. Vanuit de provincie Noord-Holland lijkt nu de oplossing te worden aangedragen om daar een einde aan te maken.

Vandaag is bekend gemaakt dat alle bruggen van de provincie Noord-Holland voortaan volgens het Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) principe worden ontworpen, gebouwd en onderhouden. Hiermee zet de provincie een volgende stap in het investeren in duurzaam en efficiënt bouwen.

Streekgenoot Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, weet dat veel bruggen in Nederland verouderd zijn en qua techniek en functionaliteit achter lopen op bruggen die nu worden gebouwd. "Het vervangen en renoveren van deze oude bruggen is een grote opgave voor de provincie Noord-Holland. De kosten zijn hoog en het geeft overlast wanneer een brug tijdelijk niet gebruikt kan worden. Door het toepassen van het IFD principe kan er op een duurzame manier gebouwd worden met minder hinder voor weggebruikers en tegen lagere kosten.”

Industrieel, Flexibel en Demontabel
IFD maakt gebruik van gestandaardiseerde brugelementen om bruggen circulair te ontwerpen en snel en efficiënt te bouwen. De gestandaardiseerde brugelementen zijn fabrieksmatig geproduceerd waardoor de kosten laag zijn en de levertijd kort. De elementen passen precies in elkaar en kunnen snel aangebracht en eventueel vervangen worden wanneer nodig. Dit bespaart tijd en zorgt voor minder hinder voor de omgeving. IFD bruggen zijn duurzamer dan ‘gewone’ bruggen doordat zij langer meegaan en er dus minder energieverbruik en CO2 uitstoot is. Daarnaast zijn de brugelementen geschikt voor hergebruik. Dit alles maakt een IFD brug circulair.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl