Een uitdaging: De Slinger en stalling ervaren

22-07-2020 09:16

Een uitdaging: De Slinger en stalling ervaren

ZAANDAM - Er is lang naar uitgekeken. Heel lang aan voorbereid. Maar maandagmorgen was het zover en konden zowel fietspad de Slinger als de fietsenstalling bij station Zaandam opentornde gesteld. Dat geschiedde zonder tamtam, maar met inzet van flink wat verkeersregelaars.

Het fietspad op de nieuwe spooroverbouwing verbindt het centrum met het gebied ten westen van het station. Ook is er een nieuwe ruime fietsenstalling aan de Houtveldweg, met plaats voor circa 1.400 fietsen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het geheel al veel eerder in gebruik te nemen. Allerlei omstandigheden maakten dat 'we' nu pas gebruik kunnen maken van het geheel. Dat het een opvallend bouwwerk is blijkt wel uit de voordracht van fietsenstalling De Droogschuur voor de de Babel Architectuurprijs 2020.

De opening liet op zich wachten omdat er meer veiligheidsmaatregelen nodig waren. Zoals extra signalering, borden en belijning in de bochten en een verduidelijking van de voorrangssituatie aan de Houtveldweg en de route voor voetgangers. Borden geven nu aan dat het om een tijdelijke situatie gaat. Ook zet de gemeente tijdelijk verkeersregelaars in. En worden rood-wit geblokte wegafzettingen geplaatst om in sommige bochten de veiligheid te garanderen.


Ondanks de inzet van die mensen is het nog lang niet voor iedereen duidelijk hoe de scheiding tussen fiets- en wandelgedeelte werkt. 'Misschien moeten ze wat van dat lint gebruiken dat ze ook bij de bruggen hebben ingezet' moppert een passant als hij bijna met zijn fiets op een wandelende toerist botst.

'We moeten niet negatief blijven doen' aldus de bloemenhandelaar Georg Meijer. Hij zit met zijn bedrijf precies recht tegenover de in/uitgang van het station. 'Nu is het nog rustig. Kijk wat voor toeren mensen moeten uithalen. Wat te denken als er straks weer volle spitstreinen rijden? Ik hou mijn hart vast.' 

In zijn uitstalling van prachtige bloemen en planten valt een bordje 'Mondkapjes te koop' op. Hij moet er zelf ook om lachten. 'Ik verkoop op dit moment meer kapjes dan bloemen. Op zich heel bijzonder.' 

Wie door de fietsenstalling gaat - het parcours nodigt uit dit op de fiets zitten die doen - ziet dat er voldoende ruimte is en dat nog maar weinigen de fiets er daadwerkelijk stalt. De eerste diefstal staat inmiddels genoteerd. Een elektrische fiets werd meegenomen door iemand anders dan de rechtmatige eigenaar. 

Tijdelijke hellingbaan in het fietspad
Er zijn nog een aantal zaken die niet klaar zijn. zo is het laatste deel van het fietspad aan de Houtveldweg een tijdelijke constructie. In de definitieve situatie loopt het fietspad rechtdoor langs de Houtveldweg. Dit gebeurt als de twee woontorens ‘de Helding’ en ‘de Stelling’ op de locatie van het oude Belastingkantoor gebouwd zijn. De verwachting is dat het definitieve fietspad in 2023 klaar is.

Op de foto's beeld van de nieuwe situatie.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl