Einde van ‘Het Dorp’ dat op instorten staat

19-07-2019 15:30

Einde van ‘Het Dorp’ dat op instorten staat

ZAANDAM - ,,Deze unit is alleen nog maar geschikt voor opslag van niet-kwetsbare spullen. Het is ongeschikt voor de huisvesting van dieren zoals je ziet”. Vrijwilligster Sacha Wijnans wijst naar een raam met gebarsten ruit waardoor de elementen vrij spel hebben. De buitenkant van wat ooit een stacaravan was, is zo rot als de bekende mispel.

Tekst en foto’s: Dirk Karten

De rest van de gebouwen die ‘Het Dorp’ vormen bij Dierenzorg Zaanstreek is er niet veel beter aan toe. Overal groene aanslag, afgebladderde verf, rot hout en scheve tegels. Het is duidelijk waarom een nieuwe quarantaine annex ziekenboeg nodig is.

Wie het pand van Dierenzorg Zaanstreek, te vinden aan de Dr. H.G. Scholtenstraat 36 (ingang sportpark) bezoekt, ziet in eerste instantie een prima gebouw. Met enige moeite lopen we door en nemen niet gelijk de vrolijke Jack Russel mee naar huis die ons begroet vanuit de speelweide. Een professionele entree. Links de ‘koopjeskast’ waar je bijvoorbeeld voor € 2,- een slimme hondenbak kunt kopen. Ideaal als je geen vieze, natte oren wilt krijgen bij het eten (mits je een hond bent). We interviewen verder in de nette kantine en lopen door fraaie kantoorruimtes. Kortom, er is niets mis met het hoofdgebouw. Maar waarom moet er dan maar liefst € 280.000 geïnvesteerd?

,,Simpel: kijk zelf maar naar de gebouwen die Het Dorp vormen achter ons hoofdgebouw. In 2012 neergezet als tijdelijke oplossing voor de ziekenboeg en quarantaine-afdeling. Die zijn nu een dusdanig slechte staat, dat je vervanging echt niet meer kunt uitstellen”, aldus Sacha.

Tien jaar spaargeld
Momenteel wordt Het Dorp opgeruimd. Facilitair manager Dick Mevius schat in dat in de eerste week van oktober begonnen wordt met de bouw. Om volgens planning rond 14 februari klaar te zijn. Dan moet er een multifunctioneel gebouw staan waarin tien jaar spaargeld is gestopt. Een bedrag van € 215.000 aan eigen middelen. Plus de 18.596,46 euro van de recent gehouden collecte. Blijft er nog zo’n € 46.500 over.

Er mag dan een gat in de begroting zitten, dat zit er niet in de harten van de 139 vrijwilligers en zes vakkrachten die bij de stichting in loondienst werken. Want met de meest denkbare liefde voor dieren in nood werd er vorig jaar hulp verleend aan 3505 dieren. Als we de wilde dieren (vogels etc) daarbuiten laten, gaat het om 1718 gezelschapsdieren. ,,Dat waren 420 honden en 1298 katten”, vertelt Sacha. Dat wil zeggen: 365 dagen per jaar 24/7 hulp bieden aan bijna vijf huisdieren per dag. Aantallen waarmee gelijk duidelijk wordt dat het gaat om structurele hulp aan het dier in nood.

Eerst in de ziekenboeg
Als de ambulance een levende kat ophaalt, vooral in de nachtelijke uren, gaat deze eerst in de ziekenboeg. Het onbekende dier wordt zo snel mogelijk daaruit gehaald en onderzocht. Daarna wordt beslist wat er moet gebeuren. Dat kan van alles zijn: dierenarts, isolatie, quarantaine of terugzetten met een bandje.

,,Pas op waar je loopt. Doordat er al het nodige is gesloopt, kun je in een gat stappen”, waarschuwt Sacha die behendig om de hoge brandnetelhaag voor de deur van de ziekenboeg naar binnen stapt. In de kleine ruimte geurt het naar ontsmettingsmiddel. Ondanks de slechte staat van het gebouwtje, is het binnen brandschoon. ,,Een uur een zieke kat zetten bij de rest is al genoeg voor een heleboel ellende. Daarom gaan alle binnengebrachte katten eerst in quarantaine.”

In ’de kast’
Is het dier te ziek om bij anderen te plaatsen, dan gaan ze naar ‘de kast’. Ook een troosteloze unit qua onderhoud. Maar wel uitgerust met drie hondenruimtes en drie kattenkooien. Zieke dieren kunnen daar tot twee weken apart worden gehouden. Ook wettelijk verplicht. Maar als dat niet mogelijk in het fraaie, moderne hoofdgebouw uit 2012?

,,Het is belangrijk dat quarantaine- en isolatieruimten in een apart gebouw te plaatsen zodat verzorgers virussen en bacteriën niet mee kunnen dragen naar andere kamers of kennels”, stelt Dierenzorg. ,,Bovendien zijn het ruimten die in het voorjaar en zomer volop benut worden en in het najaar en de winter een minimale bezetting hebben. Dus dure vierkante meters.”

Rouwkamer…
In Het Dorp is ook een ruimte waar het leven is geëindigd: de koelcel. Een noodzaak. ,,We hebben sinds kort in het hoofdgebouw een hele mooi ingerichte rouwkamer waar baasjes afscheid kunnen nemen van hun huisdier”, licht Sacha toe. Afscheid van een dier nemen? Gaat dat niet een beetje te ver?

,,Er was laatst een kat doormidden gereden. Die hebben ze toch nog mooi toonbaar gemaakt alsof ze lag te slapen. Zo kan het laatste beeld ook zijn van je huisdier dat jaren op je schoot lag te spinnen.”

Het is dus maar hoe je er tegenaan kijkt. Of je je kind de aanblik van Minoes die in een blok ijs ogen uit een vijver is gevist en je met witte, dode ogen aanstaart als afscheid wilt aandoen. Of mooi geprepareerd alsof het ligt te slapen...

Multifunctionele opzet

Het bestuur van Dierenzorg weet dat regeren vooruit zien is. En heeft dus voor het plaatsen van Het Dorp de fundering laten aanleggen voor de ‘ooit te bouwen quarantaine-afdeling’. In de nieuwbouwplannen is een multifunctionele opzet meegenomen. Zo is het tevens de bedoeling een indoor hondentrainingsruimte te huisvesten. Plus ruimte voor cursussen en workshops over onder meer dierengedrag, dieren-EHBO en huisdierverzorging. Ook een ‘kattencafé’ behoort tot de wensen.
 
Cursus
,,Wie bij ons een asielhond uitzoekt, is verplicht een cursus te volgen over het motiverend trainen en opvoeden van honden. Zo kunnen wij zien of er een match is tussen het nieuwe baasje en de hond. Deze cursus willen we ook in de nieuwbouw gaan geven. Dat kan dan binnen. Wel zo fijn voor dier en mens als het koud en regenachtig is”, zegt Sacha en voegt toe als een prachtig zwarte kat op de tafel springt en nieuwsgierig aan het notitieboekje snuffelt ‘pas een beetje op met Mark. Hij kan onverwacht uithalen.’

Bij het vertrek ontwijken we behendig het kauwstaafje dat achteloos door een lieve loebas is achtergelaten. ,,Achter de balie lopen ook dieren die we een beetje in de gaten willen houden en moeten socialiseren tussen de mensen.”

Donateurs/donatie-actie
Dierenzorg Zaanstreek hoopt het gat in de begroting op een aantal manieren te dichten. Zo is er telefonische donateurswerving opgezet. Die loopt online doorloop op www.dierenzorgzaanstreek.nl en sociale media. Wie ZAANSDIER naar 4333 sms’t doet een eenmalige donatie van € 2,-.

Buiten worden we weer net zo enthousiast begroet door de Jack Russel met de lieve ogen. Gelijk terug en hem meenemen? Nee, niet impulsief reageren! Een huisdier is geen speelgoed. Eerst thuis overleggen en goed beseffen wat de structurele zorg voor een huisdier inhoudt. Daarna kan de hondenjas weer van de kapstok om samen het hondenweer te trotseren!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl