Eindelijk is'tie er: Zit-musical “De Zaanse Zeikerds” en nu een vervolg?

Gepubliceerd: 23-09-2020 10:09

Eindelijk is'tie er: Zit-musical “De Zaanse Zeikerds” en nu een vervolg?

STREEK - Het kan zo maar gaan gebeuren. Van een op zich al unieke Zit-musical “De Zaanse Zeikerds” een hit-musical maken. Corona verantwoord hebben velen 19 en 20 september in het Zaantheater het werk van theatermaakster Fröhlich, een pakkend tijdsdocument in een theatraal jasje, mogen aanschouwen.

Ondanks of beter gezegd dankzij het corona-virus weet Fröhlich in deze moeilijke tijden voor kunst en cultuur een swingende en inhoudelijke musical neer te zetten met alle beperkingen en opgelegde regels. Je ziet hier de hand van een ware kunstenaar die van niets, iets weet te maken.

Het toneelbeeld bestaat “slechts” uit 30 stoelen op 1,5 meter afstand. Dit sterke beeld zet direct de huidige situatie neer. De choreografieën zijn teruggebracht naar unieke stoelendansen die veel dynamiek en afwisseling aan het verhaal geven. Alle castleden van FluXus staan volledig in hun kracht. Ze strijden samen tegen het virus en zingen de sterren van hemel.

Kiki Berends is de vertelster van het verhaal. Ze zet een prachtige rol neer en weet het publiek mee te nemen. Ze laat iedereen lachen om onhandige situaties uit het dagelijks leven en raakt de gevoelige snaar op het moment dat ze zingt over eenzaamheid en huidhonger. Herkenbare thema’s. Jacqueline Koel heeft in deze zit-musical een hit te pakken met haar swingend gospelnummer met de pakkende titel: Was je handen stuk. De musical werd begeleid door een sterk live-combo dat zichtbaar aanwezig was in de zaal. Een leuke vondst die ons een kijkje gaf in de keuken van de muzikanten.

Fröhlich heeft met haar spitsvondige en actuele teksten en haar strakke regie een zeer professionele show neergezet. FluXus laat zien dat kunst en cultuur juist in deze rare tijd een belangrijke bijdrage brengt.

En wat dat betekent voor de nabije toekomst? Majanka Fröhlich laat desgevraagd weten dat er gesproken wordt over meerdere uitvoeringen van deze voorstelling. 'Dit is allemaal nog niet concreet. Maar het klopt dat er naar aanleiding van de voorstelling wel aanvragen zijn. We gaan kijken of dit haalbaar is.'

Fotografie: Sandra Lindeman

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl