EK Atletiek Indoor in Toruń met spetterende ontknoping

07-03-2021 21:26

EK Atletiek Indoor in Toruń met spetterende ontknoping

STREEK - Het Nederlandse team is in Toruń, Polen, voor de Europese Kampioenschappen Indoor, en dat toernooi is ongekend goed verlopen. Nederland heeft de EK indoor op formidabele wijze afgesloten. Zowel de mannen als de vrouwen wonnen de estafette (4x400 meter) en zorgden er zo voor dat Nederland voor het eerst in de historie bovenaan eindigt op de medaillespiegel.

Rik Taam (AV Zaanland) trapte deze laatste dag van dit EK Indoor af met een sterke 8,13 seconden op de 60m horden. In de tussenstand schoof hij daardoor op naar plaats vier. Bij het hoogspringen wist hij 4.80 te bedwingen en in het slotonderdeel, de 1000 meter, toonde onze streekgenoot zich uiterst gemotiveerd. De kans op een medaille was weliswaar klein, maar aanwezig. Zijn zege op dit onderdeel was overtuigend, maar zijn concurrent wist het gat te beperken en hield Taam zo van het erepodium weg. Desondanks mag Rik Taam trots zijn op de prestatie. Met een puntentotaal van 6.111 punten is zijn vierde plek er een vol perspectief.

Na een vlot verlopen kwalificatie was het aan het einde van de middag Menno Vloon die met zijn polsstok de strijd aan moest gaan met de hoogte en de concurrentie. ’s Morgens waren se sprongen van Menno achtereenvolgens 5.35m, 5.50 en 5.60m. Hij kwalificeerde zich na die serie voor de finale met een sprong over 5.70 meter.

De Lycurgusatleet was daarmee de enige atleet die een dergelijke hoogte in zijn eerste poging bedwong en daarmee eindigde hij bovenaan in de kwalificatie. Zijn grootste concurrent, de Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis, had voldoende aan een sprong over 5,60 om zich eveneens te kwalificeren.

In de finale liep het voor de tegenwoordig in Zaandam woonachtige atleet niet geheel naar wens. Uiteindelijk was een vijfde plek zijn deel met 5.70 m. De concurrentie voldeed aan de verwachtingen. De Fransman Renaud Lavillenie en de Zweedse Amerikaan Armand Duplantis bedwongen de hoogtes naar behoren. Laatstgenoemde scoorde goud met zijn sprong over 6,05. Daarna probeerde hij zelfs nog drie keer het wereldrecord op 6.19 m te springen. Die pogingen mislukten nu nog.


Foto Orange Pictures

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl