Enthousiasme voor bouwplannen Tony’s Chocolonely

Gepubliceerd: 09-04-2020 17:04

Enthousiasme voor bouwplannen Tony’s Chocolonely

ZAANSTAD - De plannen die Tony’s Chocolonely heeft voor een chocoladefabriek met achtbaan, Tony’s Chocolonely Chocolate Circus (TCCC), in Zaanstad, kunnen rekenen op een positieve houding vanuit de gemeente Zaanstad.

 Het is wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse die daar op ingaat. “De plannen die Tony’s Chocolonely met ons heeft gedeeld zien er goed uit en zijn een verrijking voor Zaanstad. Wel stellen we een aantal voorwaarden. Zo willen we dat het rijksmonument Pakhuis De Vrede geheel behouden blijft, inclusief de silo. Ook moeten er aanvullende manieren van vervoer komen om de verwachte drukte aan te kunnen, zoals vervoer over water.” 
De plannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad met de vraag om een zienswijze te geven. Bij een positieve zienswijze, zal het bedrijf later dit jaar een officiële vergunningaanvraag doen.

Werkgelegenheid
Hans Krieger, wethouder MAAK (gebiedsontwikkeling): “De zienswijze door de raad is een belangrijke volgende stap in dit traject. De komende jaren wordt de Achtersluispolder getransformeerd van een bedrijventerrein naar een wijk waar wonen, werken en recreëren prachtig samenkomen. De komst van Tony’s Chocolonely is een krachtige impuls en zorgt daarnaast voor werkgelegenheid. Dat is – zeker in deze economisch zware tijden - ontzettend belangrijk.”

Chocoladefabriek met een missie en een achtbaan
Tony’s Chocolonely wil het Rijksmonument De Vrede samen met de daarnaast gelegen bedrijfshal van Lotgering transformeren naar Tony’s Chocolonely Chocolate Circus (TCCC), een chocoladefabriek met een missie en een achtbaan. In dit gebouw vestigt Tony’s Chocolonely zijn nieuwe hoofdkantoor, samen met horeca en een winkel. Ook is er ruimte voor bedrijven die een zelfde ambitie en missie nastreven als Tony’s Chocolonely. “Met het TCCC maken we bezoekers bewust van de misstanden in de cacao-industrie en krijgen zij een ware chocolade experience. Van ‘bean to bar’ nemen we bezoekers mee langs elke stap van de keten en vragen daarmee extra aandacht voor onze missie: samen chocolade 100% slaafvrij maken. Als klap op de vuurpijl kunnen bezoekers een rondje maken in de achtbaan!”, aldus Chief Chocolate Officer Henk Jan Beltman.

Werkgelegenheid en toerisme
De komst van TCCC naar Zaanstad zal naar verwachting rond de 600 banen creëren. Daarnaast is dit een belangrijke impuls voor het toerisme in de Zaanstreek. Er is ruimte voor 225.000 bezoekers per jaar, met de mogelijkheid tot groei naar 500.000 bezoekers. Het Rijksmonument De Vrede behoort tot het Zaans industrieel erfgoed en krijgt een bestemming die recht doet aan dit monumentale gebouw.

Planning
De komende maand worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad, met de vraag om er een zienswijze op te geven. Als de gemeenteraad positief reageert, start Tony’s Chocolonely met de officiële aanvraag van de vergunning. Tony’s verwacht nog dit kalenderjaar de vergunning voor de Vrede aan te vragen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl