Er zit weer leven in De Bres

06-06-2020 17:07

Er zit weer leven in De Bres

WORMERVEER - Terwijl de culturele sector het zwaar te verduren heeft lijkt er voor een totaal ingedut cultureel centrum ineens toekomst te zijn. Aan de Esdoornlaan biedt De Bres (zelfs nog een paar jaar La Brèche geheten) als gebouw al jaren een troosteloze aanblik. Sinds kort is er weer sprake van beweging in en rond het pand. Alleen weten de eigenaren daar officieel niets van. Bij de ingang hangt nu een bord dat het pand in gebruik is door Anti-Spook-Beheer.

Het is Geronimo die er sinds kort domicilie houdt. En hij niet alleen. De aanloop is de dagen na zijn intrek aangetrokken. Aanvankelijk stelde hij zich voor als Anti Kraak, maar daar dachten de gebroeders Ruud en Jos Hoefs toch anders over. Zij wilden de sloten van hun eigendom wisselen, maar werden door de politie gesommeerd daar me te stoppen. Dat blijkt dan huisvredebreuk te zijn. ‘Krakers uit een pand krijgen kan alleen bij een heterdaad’ zo werd hen ingefluisterd.

Samen met zijn vriendin Priscilla heeft Geronimo de bar omgebouwd tot huiskamer. Sinds 2013 heeft het duo geen vaste woning. Recentelijk waren zij ook te gast bij collega-kraker Melvin die een voormalig Zusterhuis aan het nabijgelegen Sluispad heeft betrokken. Dat pand is eigendom van Parteon.

Op het dakterras van De Bres, waar de balkonomheining eerder werd verwijderd vanwege instortingsgevaar, is het goed toeven dezer dagen. De parasol en opgestelde stoelen tonen aan dat er volop gebruik gemaakt wordt van de uitspanning.

Omwonenden zijn vanzelfsprekend zeer benieuwd naar de kersverse buren. Geronimo geeft aan wel toekomst te zien in het pand. Er dient flink wat te worden opgeknapt. De kozijnen verkeren in uiterst belabberde staat. ‘Misschien ga ik wel een tweede hands winkeltje in de kelder beginnen’.

Het geeft de buurt nog geen gerust gevoel. Dat merkte ook de fractie van Democratisch Zaanstad. Al eerder (5 februari 2019) stelde de politieke partij schriftelijke (politieke) vragen over de toekomst van De Bres/La Brèche. Nu er sprake is van een gekraakt theaterzaal/party centrum De Bres heeft de partij van fractievoorzitter Juliëtte Esmée Rot aanvullende technische vragen gesteld.

De tekst daarvan is de volgende: ‘Blijkens het artikel hebben de eigenaren van La Brèche, een aantal geleden bij het pand geweest en zijn sloten en elektriciteitsstoppen verwijderd. Daaruit blijkt onzes inziens dat het mogelijk is om de eigenaren te traceren en met hen in overleg te treden.
1. Is de gemeente inmiddels wel voornemens, nu blijkt dat de eigenaren wel te traceren zijn, om contact met hen op te nemen om te vernemen wat hun plannen zijn met het pand?

2. Wat is de reden dat niet actief vanuit de gemeente gewerkt wordt aan een wenselijke invulling van het pand in Wormerveer?

3. Zorgt de situatie omtrent La Brèche voor heroverwegingen in het beleid om actief gemeentelijk vastgoed te verkopen?

4. Welke acties/maatregelen kan de gemeente (onder)nemen om verdere teloorgang van het pand c.q. onwenselijk gebruik tegen te gaan?’


Wanneer en of deze vragen beantwoord zullen worden is onduidelijk. Net zo min als duidelijk is hoe lang Geronimo nog blijft vertoeven in De Bres. In het raam en bij de ingang vlak naast het nieuwe toegangsslot staat aangegeven dat Anti-Spook-Beheer aanwezig is. Daaronder wel een bordje ‘Verboden Toegang Art 461 Wetboek van strafrecht.’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl