Europese titel op koppelkoers voor baanwielrenner Yoeri Havik

10-10-2021 12:30

Europese titel op koppelkoers voor baanwielrenner Yoeri Havik

STREEK- Samen met Jan-Willem van Schip is onze voormalige streekgenoot Yoeri Havik (tegenwoordig woonachtig in Avenhorn) zaterdagavond Europees kampioen geworden op de koppelkoers. In het Zwitserse Grenchen reden de baanwielrenners tactisch een geweldige wedstrijd, waardoor ze België en Portugal achter zich hielden.

Havik en Van Schip namen als eerste een rondje voorsprong op de rest van het veld. Daarmee kwamen ze aan de leiding, omdat je twintig punten krijgt als je het peloton op een ronde achterstand zet. Via de tussensprints, waar maximaal vijf punten te verkrijgen zijn, kwamen België en Italië daarna langzaam dichterbij.

Het lukte Rusland en Portugal ook om een ronde voorsprong te nemen. Op het moment dat de Portugezen weer aansloten besloot Havik om te demarreren. Binnen no time hadden de Nederlanders een tweede ronde voorsprong, waardoor de Europese titel al zo goed als binnen was. In de slotfase kwam het goud niet meer in gevaar.

In 2007 werd een Nederlands duo voor het laatst Europees kampioen. Het waren toen geboren Amsterdammer Jens Mouris en Peter Schep die in Alkmaar het goud pakten.

Yoeri Havik is geboren in Zaandam (19 februari 1991)en als wielrenner zowel actief is op de weg als op de baan. Anno 2020 komt hij uit voor BEAT Cycling. Hij is een kleinzoon van drievoudig wereldkampioen stayeren Cees Stam. In de periode 2006-2008 boekte Havik vooral successen op de piste, dit met verschillende Nederlandse titels.

Screenshot Eurosport

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl