Expositie 'De toekomst is paars' in Zaans Museum

Gepubliceerd: 12-06-2021 9:06

Expositie 'De toekomst is paars' in Zaans Museum

STREEK - De expositie 'De toekomst is paars' in het Zaans Museum is onlangs door wethouder Rita Noordzij voor geopend verklaard.  De expositie staat in het teken van de Zaanse LHBTIQ+ jongeren die zijn geportretteerd door fotograaf Jasper Groen. Aan kleur derhalve geen gebrek. De kleine presentatie toont vijftien portretten van Zaanse LHBTIQ+ jongeren en hun vrienden.

Paars is de kleur waarmee jongeren jaarlijks op Paarse Vrijdag aandacht vragen voor het recht op seksuele- en genderdiversiteit. De toekomst is paars staat voor een gevoel dat zij allemaal delen. Ze gaan voor een toekomst waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar labels er niet meer toe doen.

Wethouder Rita Noordzij (Integratie en LHBTI-emancipatie) onderstreept het belang van De toekomst is paars en sprak haar bewondering uit: “Het is voor mij een hele eer dat ik deze fototentoonstelling mag openen. Ik denk dat deze jongelui een voorbeeld zijn voor heel veel jongeren. Om op zo'n jonge leeftijd ervoor uit te komen wie je bent, en je zo kwetsbaar op te stellen, is heel bijzonder”.

Jameyra: “Op Paarse Vrijdag kleurt mijn school helemaal paars. Heel veel leerlingen dragen paarse kleding en veel lokalen zijn versierd. Je ziet ook wel de regenboogvlag. Het is erg leuk dat ook leerlingen die geen onderdeel zijn van de LHBTQI+ gemeenschap solidair zijn en meedoen. Op die dag heb ik echt het gevoel extra mijzelf te mogen zijn.”

Bram: "Ik denk dat ik hetero ben, maar wie weet zoiets zeker? Ik wil mezelf geen label geven. Aan Paarse Vrijdag doe ik altijd mee, want ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf is."

Het werk van fotograaf Jasper Groen gaat vaak over de zoektocht van jongeren naar hun identiteit en hun plek in de samenleving. De portretten zijn speciaal gemaakt voor de expositie De toekomst is paars. Het werk van Groen was eerder te zien in FOAM in Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

De toekomst is paars is t/m 29 augustus te zien in het Zaans Museum.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl