Fakkeltocht op kerstavond in Zaanstad Noord

Gepubliceerd: 20-12-2019 8:12

Fakkeltocht op kerstavond in Zaanstad Noord

WORMERVEER/KROMMENIE - Op kerstavond, 24 december, wordt traditiegetrouw de jaarlijkse fakkeltocht gehouden voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat. Dit jaar staat de fakkeltocht in het teken van 75 jaar Bevrijding. Bevrijding van de Duitse bezettingsmacht, de doelbewuste genocide op specifieke bevolkingsgroepen op basis van geloof en afkomst. En de ongekende terreur op al diegenen die daartegen in verzet kwamen.

Ieder jaar lopen mensen op kerstavond in de fakkeltocht door de straten van Wormerveer en Krommenie om aandacht te vragen voor solidariteit en waakzaamheid tegen opkomend racisme en vreemdelingenhaat. Om pal te staan voor artikel 1 van onze Grondwet: iedereen in Nederland wordt gelijk behandeld ongeacht afkomst, geloof, kleur, politieke overtuiging, seksuele geaardheid.

"Wij herdenken allen die in het verleden opgekomen zijn voor deze waarden en staan in het heden pal voor de bescherming daarvan. Het belang van herdenken van het verleden is het levend houden van de waakzaamheid in het heden: herdenk in waakzaamheid!", aldus Kees van den Berg van de organisatie.

Zingen bij de boom
Dit jaar zal de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Zaanstad, Onno Hoekmeijer, deelnemen aan de fakkeltocht. Op de stoep van de oude burgemeesterswoning in Krommenie zal hij de toespraak verzorgen. Het Alkmaars Straat Orkest heeft speciaal voor 75 jaar Bevrijding diverse liederen geschreven. Die zullen ze tijdens de fakkeltocht zingen bij de boom op het Arinkplein waar de gedenksteen ligt die in 1955 door de bewoners van Krommenie is aangeboden.

De fakkeltocht begint 20.00 uur vanaf cultureel centrum de Groote Weiver, industrieweg 1a Wormerveer. Rond 21.00 is de stoet daar terug voor afsluiting door het Alkmaars Straat Orkest. Voorafgaand is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een maaltijd. Daarvoor is reserveren verplicht via de Groote Weiver, 075 - 7370100. De fakkels zijn verkrijgbaar voor aanvang van de tocht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl