Feesten in het Twiske blijft gemoederen bezighouden

Gepubliceerd: 14-02-2020 9:02

Feesten in het Twiske blijft gemoederen bezighouden

REGIO - In het Zaanstad Beraad van 13 februari is gesproken over de plannen van het Twiske bestuur om meer mogelijkheden te creëren het recreatiegebied te gebruiken voor onder meer dancefeesten. Vooraf aan de vergadering waren er meerdere insprekers die deze plannen helemaal niet zagen zitten. 

Mevrouw Berkhof sprak namens het Platform Twiske Geen Pretpark. Zij gaf aan dat de vergunningen van de feesten die in het verleden zijn georganiseerd niet op orde waren. Volgens haar is jarenlang Welkom to the future georganiseerd op basis van verlopen vergunningen. Op verzoek van het platform heeft het IVN gekeken naar de natuurtoets die wordt toegepast. Dit blijkt niet goed te gaan. De vergunning vereist vijf meetpunten. De organisator heeft er niet meer dan twee opgesteld en voldoet daarmee niet aan de vergunning aldus het platform dat de slogan ‘Geen overnachtingen Geen Festivals’ hanteert.

Financieel gat
Mevrouw Mulder nam namens Hart voor het Twiske het woord en gaf een overzicht van de 1,5 miljoen mensen die gebruik maken van het Twiske. Bezoekers komen uit de weide omgeving tot en met Utrecht aan toe. Het financiële gat van zes ton, dat ontstaat door het wegvallen van de evenementen, moet volgens Hart voor het Twiske worden aangevuld door de overheid.

Toeristen
De heer Flens sprak op persoonlijke titel en het CDA Oostzaan. Hij vroeg zich af waarom er een ‘Ambitie-document’ moet komen. Volgens hem zit Amsterdam met veel toeristen. De stad wil ze spreiden over de regio waaronder richting festivalpark het Twiske. Volgens Flens zijn er al voldoende festivals. Het Twiske biedt ander ontspanning. Als er een fors aantal huizen bijkomt in de streek, dan hebben ook de nieuwe bewoners behoefte aan recreatiegebieden aldus luidt zijn mening.

 

Verdeeldheid

Binnen de raad zijn de meningen sterk verdeeld over dit onderwerp. De groene partijen als Groen Links en de partij van de Dieren zien het liefst alle extra activiteiten in het Twiske verdwijnen en het gebied alleen voor natuurrecreatie te gebruiken. De PVV vindt het zonde van het geld dat ‘we’ op die manier mislopen. De partij wil liefst het beheer overdragen aan een commerciële partij, maar wel onder strenge voorwaarden.

Het College van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad zitten tussen deze twee uitersten in en wil het bestuur van het Twiske adviseren om naast de natuurrecreatie ook festivals en overnachtingsmogelijkheden toe te staan. Mits het gebied niet wordt aangetast.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl