Filmtheater DeFabriek opent haar deuren

Gepubliceerd: 01-06-2021 13:06

Filmtheater DeFabriek opent haar deuren

ZAANDAM - Net als bij vele anderen liet ook Katrien Lamers een zucht van opluchting los toen de versoepelingen (Stap 2) werden aangekondigd door het kabinet. Als directeur van het filmtheater wist zij dat er door velen met instemming naar gekeken en geluisterd werd. 'Ruim een half jaar na sluiting kunnen we eindelijk de deuren weer openen' vertelde een opgewekte Lamers vandaag in het radioprogramma Zaanstreek Vandaag.

Wie denkt dat het filmtheater tijdens de lockdown heeft stilgezeten vergist zich schromelijk. 'We hebben misschien wel meer dan gedaan dan we oorspronkelijk van plan waren. Want een renovatie om de faciliteiten in de zaal, de horeca en het sanitair te verbeteren stond al in de planning. Deze werkzaamheden hebben we nu kunnen doen zonder het publiek lastig te hoeven vallen. Ieder nadeel heeft altijd een voordeel' knipoogt de directeur.

 
Het meest in het oog springend in het ruim honderd jaar oude pand (18 november 1920 werd de eerste steen gelegd) is ongetwijfeld de derde zaal. 'Dat durf ik de kers op de taart te noemen. Wij als filmtheater openen zaterdag 5 juni onze deuren met een geheel nieuwe extra derde zaal.'
De benodigde ruimte werd gevonden op de benedenverdieping. De dertig stoelen tellende zaal is te vinden naast de kassa en de entree vanaf de parkeerzijde.

Behalve de derde zaal zijn er voor de bezoekers meer veranderingen. Het klimaatsysteem bleek toe aan een ingreep. Dat is nu sterk verbeterd en verduurzaamd. 'Er waait nu letterlijk een frisse wind door ons gebouw.'

Daarnaast hebben de muren een flinke lik verf gekregen, heeft het café een verse vloer, plafond en andere indeling, zijn zalen opgeknapt met geheel nieuwe stoelen en voorzien van wandtapijt voor betere akoestiek én is er een nieuw audiosysteem. Doordat De Fabriek nu gebruik maakt van laserprojectie is er bovendien nóg betere beeldkwaliteit.

In het eerste programma o.a. de Oscarwinnaar die nog niet op het witte doek te zien was Nomadland, de film over de Nederlands-Indië oorlog De Oost, muziekspektakel met Talking Heads frontman David Byrne in David Byrne's American Utopia, Italiaans drama met een roze tintje in La dea fortuna, een prachtige documentaire over (en deels van) jonge migranten Shadow Game, nieuwe avonturen van Buurman & Buurman, de knuffelachtige Dropje en nog veel veel meer.

Voor wie naast het verse filmaanbod zijn ogen uit wil kijken aan het in een nieuwe jas gestoken gebouw, vanaf zaterdag 5 juni opent De Fabriek in de Jan Sijbrandssteeg weer haar deuren. Cafébezoek in het gebouw is dan ook weer mogelijk. Tickets voor de films zijn te koop via www.de-fabriek.nl

Een archieffoto ter begeleiding van de periode toen er nog geen sprake was van afstand houden.
Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl