Fluitschip en 17e eeuwse scheepswerf nieuwe attracties voor Zaanstad?

Gepubliceerd: 24-06-2019 9:06

Fluitschip en 17e eeuwse scheepswerf nieuwe attracties voor Zaanstad?

ZAANSTREEK - Wethouder Sanna Munnikendam kreeg onlangs van de Werkgroep Zaans Maritiem van de Vereniging Zaans Erfgoed het Projectplan voor Replica zeventiende eeuwse scheepswerf met fluitschip aan de Zaan aangeboden.

Met een zeventiende eeuwse scheepswerf, en het daarop te bouwen fluitschip, wil Zaans Erfgoed deze Zaanse periode zichtbaar maken. Het moet tevens een interessante attractie zijn voor Zaankanters en bezoekers aan onze streek, aldus de initiatiefnemers. Het te bouwen fluitschip is een driemaster zeilend zeeschip. De werf wil Zaans Erfgoed bouwen op basis van gegevens uit de opgravingen die eind vorige eeuw langs de Hogendijk plaatsvonden.


Kosten en planning
Het aangeboden plan beschrijft de werkzaamheden, de benodigde materialen, de organisatie en een raming van kosten en opbrengsten. Er is ook aandacht voor de sociale component. Zo zijn er vele vrijwilligers nodig om het schip te bouwen en er zullen gastheren/-vrouwen en gidsen nodig zijn die bezoekers over de werf gaan rondleiden. Alsmede door de bijbehorende expositieruimte. Ook is er archief- en onderzoekswerk te doen en zullen er werkervarings-, stage-, en inburgeringsplaatsen ontstaan.

Zeven jaar bouwen
De exploitatie kan, bij een redelijk bezoekersaantal, zonder bijdrage van de overheid plaatsvinden. Voor de investeringskosten (voor de werf ca. € 1,3 miljoen en voor het schip in een periode van vijf tot zeven jaar ca. € 5 mln.) worden sponsoren en fondsen gezocht en subsidies aangevraagd. Van de gemeente wordt vooral medewerking en een stuk grond aan de Voorzaan gevraagd.

Op dit moment onderzoekt de gemeente een aantal locaties aan de Voorzaan in samenwerking met de initiatiefnemers van Zaans Erfgoed. De resultaten zijn op korte termijn te verwachten.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl