Foutieve testuitslagen

11-01-2022 15:14

Foutieve testuitslagen

STREEK - De schrik zat er flink in. Door menselijke fouten in het Hudsonlab, het hoog-volume laboratorium van Saltro in Utrecht, hebben afgelopen vrijdag 7 januari liefst 66 mensen - die daags ervoor een PCR-test hadden laten afnemen bij de GGD Zaanstreek-Waterland - een foutieve testuitslag ontvangen, hetzij negatief in plaats van positief, hetzij positief in plaats van negatief.

De GGD Zaanstreek-Waterland laat weten dat alle gedupeerden inmiddels telefonisch en schriftelijk geïnformeerd zijn over deze kwestie. De fouten bij het laboratorium kwamen aan het licht bij steekproeven die worden gedaan als extra check op de testuitslagen.

 
Saltro (in 2002 ontstaan uit een fusie tussen de Stichting Artsenlaboratorium (SAL) en de trombosedienst in Utrecht) betreurt vanzelfsprekend de fouten en biedt de betrokkenen oprechte excuses aan. Nader onderzocht wordt wat er misgegaan is om herhaling te voorkomen.

Sinds september 2020 is Saltro onderdeel van Unilabs. Daarmee wordt de innovatiekracht van Saltro versterkt en wordt de continuïteit van de dienstverlening aan haar klanten, zorgprofessionals en burgers gegarandeerd. Maar zelfs dan blijft het mensenwerk en worden er fouten gemaakt.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl