Gaan we nu wel of niet afsluiten

07-06-2020 09:12

Gaan we nu wel of niet afsluiten

ZAANDAM - Er zijn van die momenten in een mensenleven dat je denkt dat reacties uit het publiek invloed hebben op de besluitvorming van de gemeente Zaanstad. In de aanloop naar afgelopen zaterdag ontstond de nodige deining over het voornemen de Kalverringdijk vanaf aanvankelijk 6, maar later 13 juni af te sluiten voor (brom)fietsers in het weekeinde. Er ontstond dermate veel opwinding dat er zelfs een protestmars op de agenda kwam.

Om die reden verzamelde zich zaterdag even voor twaalven een flink aantal fietsers om hun ongenoegen te laten blijken. Net voor het startschot van die protestmars was het Groen links raadslid Romkje Mathkor die op haar twitter meldde dat er positieve ontwikkelingen te melden waren. “Goed nieuws! College heeft het aanwijsbesluit om het fietspad over de Zaanse Schans af te sluiten ingetrokken!!”

Dat bericht was nog geen 100% bevestiging dat het gemeentelijke besluit van tafel was. Pas nadat Maarten van der Meer, directeur van de Stichting de Zaanse Schans, het afblazen bevestigde kon er een zucht van opluchting gaan door de activisten op de Schans.

Daarmee lijkt voorlopig - want definitief is er nog niets - een einde gekomen aan een besluit waar van meet af aan geen zegen rustte. Vanuit diverse kanten steeg protest op. Niet alleen van bezoekers, bewoners en bedrijven, maar ook politieke partijen toonden hun twijfels. Het was zelfs wethouder Slegers die meende dat het besluit genomen was na overleg met de Fietsersbond terwijl deze juist fel gekant was tegen de z.g. omrijdroute. Deze werd als erg lang en onveilig beschouwd en waarin zelfs een fietspad opgenomen was dat juist verboden was voor brommers.

Over het vervolg valt nu nog moeilijk iets te raden. De standpunten zijn in ieder geval wel helder.

Op de foto van Romkje Mathkor, twitterend raadslid voor GroenLinks in Zaanstad, een beeld van de start van de optocht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl