Gasten Guest House Czaar Peter in Tuk Tuk langs Zaanse hotspots

28-12-2018 10:00

Gasten Guest House Czaar Peter in Tuk Tuk langs Zaanse hotspots

ZAANDAM - ,,Het begon eigenlijk als grap. We gaan graag naar Thailand op vakantie en daar kwamen we spontaan op het idee een Tuk Tuk te kopen. Via het internet kwamen we terecht bij een autobedrijf die de Tuk Tuk op zijn website had staan. En voordat we het wisten stond hij voor de deur van ons Guest House Czaar Peter”, vertelt Bernadette de Vries die samen met haar man Kenneth Eijer de Airbnb runt in hartje historisch Zaandam.

Het duo wil de bijzondere driewieler inzetten voor de gasten van de bed and breakfast. Zie (http://guesthouseczaarpeter.com/) Het idee is hun gasten een pendeldienst aanbieden tussen de Russische Buurt en de Zaanse Schans. Maar doordat het voertuig niet snel in verzekering wordt genomen, doet hij voorlopig dienst als kerststal…

Pendeldienst
Kenneth en Bernadette hadden het plaatje al helemaal voor ogen: met de Tuk Tuk hun gasten net dat beetje extra service bieden. Al doet het ondernemersechtpaar het nu al goed getuige de positieve ervaringen op www.airbnb.nl. Op een halve ster na (van de maximaal vijf), kreeg hun B&B lovende waarderingen in meer dan 1330 reviews. ,,Kijk, kwam net bij de post binnen. Een kerstkaart uit Amerika van mensen die ook bij ons verbleven”, zegt Kenneth die zich als gastheer helemaal in zijn nopjes voelt. ,,De mooiste baan die je je kunt bedenken!”

De lichtblauwe Tuk Tuk staat geparkeerd voor hun deur en past precies op eigen terrein. Los van het feit dat het in deze tijd van het jaar minder fijn is om in een open voertuig te toeren, is goed verzekerd rijden op de openbare weg nog niet mogelijk. Het ondernemersechtpaar hoopt dat hun aankoop snel officieel en goed verzekerd de weg op kan.

APK-goedgekeurd
,,De Tuk Tuk is APK-goedgekeurd en staat keurig op kenteken. We wachten alleen op het moment dat hij in dekking wordt genomen”, vertelt Kenneth die popelt om er mee te gaan rijden. ,,Ik wil eerst goed oefenen op een stil stukje weg. Want de driewieler rijdt toch heel anders dan je gewend bent. Je schakelt met de hand, net als bij een oud model brommer. Maar remt weer met je voet.”

Hun Tuk Tuk is in ieder geval een schone uitvoering want hij rijdt op gas. De driewieler heeft een maximum snelheid van rond 50 km/uur en biedt plaats aan maximaal zes personen.

Specialisatie
Via hun verzekeringstussenpersoon bleek dat, als het gaat om het verzekeren van bijzondere voertuigen, je uitkomt bij de Vereende. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzekeren van bijzondere zaken. Deze verzekeraar is hét adres als je aparte voertuigen wilt laten dekken zoals een Segway, trike, treintje voor vervoer van parkbezoekers of bijvoorbeeld golfkarretjes voor reclamedoeleinden.

Op de stapel
,,Het lijkt wel of onze aanvraag op een grote stapel ligt”, licht Bernadette toe. ,,Ons tussenpersoon vertelde al dat het zomaar vier weken kan duren voordat je een reactie krijgt. Hoe hoog de premie gaat worden weten we ook niet. Dat is lastig, want zo kunnen we ook nog niet berekenen wat we moeten vragen voor de pendeldienst.”

Reactie verzekeraar
Ruud Bolleboom, Senior specialist verzekeringstechniek bij de Vereende kan al het nodige licht over de zaak laten schijnen. ,,Wij geven pas dekking af wanneer de eerste premie betaald is. Het tot stand komen van een verzekering voor een TukTuk kan heel vlot gaan. Als wij meteen alle relevantie informatie krijgen, kunnen wij dezelfde dag een offerte afgeven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van onze werkvoorraden. De status van deze aanvraag op dit moment is dat wij de assurantieadviseur om aanvullende informatie hebben gevraagd. Er is dus nog geen offerte afgegeven.”

Je zou kunnen denken dat verzekeraars extra kritisch zijn geworden na het ongeval met de Stint. Is dat het geval bij de Vereende? ,,Wij zijn als vangnetverzekeraar altijd al zorgvuldig bij het accepteren van nieuwe risico’s. Maar aan de andere kant voelen wij ons vanwege die rol wel te allen tijde verplicht om ons uiterste best te doen om een (RDW goedgekeurd!) motorrijtuig te verzekeren.”

Op de vraag wat voor voorwaarden er zijn om een bijzonder voertuig als Tuk Tuk in dekking te nemen luidt het antwoord: ,,Het motorrijtuig moet goedgekeurd zijn door de RDW. En indien van toepassing moet er een kenteken zijn afgegeven zodat het toegestaan is om hiermee op de openbare weg te komen. Indien er voor het voorgenomen gebruik vergunningen nodig zijn, dan moeten deze vergunningen ook zijn afgegeven.”

Nog even geduld
De aanvraag ligt inmiddels twee weken bij de verzekeraar, dus is een reactie binnenkort te verwachten. Nog even geduld en dan is de Zaanstreek een bijzonder voertuig op de weg rijker. ,,De Tuk Tuk moet een verlengstuk worden van wat we willen uitstralen in onze B&B: een warm, gezellig gevoel van thuiskomen. Zo zijn in het voertuig ook speakers gemonteerd voor een sfeervol muziekje onderweg. En passende verlichting. Puntje van aandacht deze tijd: hij is open. Dus nu nog een kwestie van dikke jas aan. Maar we denken na over een oplossing. Eerst de verzekering”, besluit Bernadette.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl