Geen witte rook voor RTV Zaanstreek

17-09-2021 07:32

Geen witte rook voor RTV Zaanstreek

ZAANSTAD - Na enige hobbels in de besluitvorming is donderdagavond door de gemeenteraad van Zaanstad geadviseerd de zendmachtiging voor de lokale omroep 2021-2026 toe te kennen aan website De Orkaan. Een motie van de coalitiepartijen, een laatste poging om middels een holding-constructie en zelfs een motie van wantrouwen richting wethouder Annette Baerveldt konden de mensen achter RTV Zaanstreek niet vrolijker stemmen. Zij zien het einde aan hun jarenlange werk op korte termijn eindigen.

Met het advies van de raad van Zaanstad en een naar verwachting gelijkluidend advies uit de raad van Wormerland is het straks aan het Commissariaat van de Media de uiteindelijke toekenning uit te vaardigen. Een advies waarbij nagenoeg alle partijen hebben aangegeven niet blij te zijn met het moeten kiezen tussen twee partijen.

Er is een ruime poging gewaagd om die keuze te voorkomen. RTV Zaanstreek en De Orkaan hebben langdurig met elkaar gesproken en wisten zelfs een fusieplan te produceren. Als werknaam voor de nieuwe omroep was gekozen voor Zaans Media Platform.

Onder dat ZMP moesten - als een soort Salto Amsterdam model - de drie sterke merken (Orkaan website, Zaanradio en ZaanTV) gaan functioneren. Zover heeft het niet mogen komen. De Orkaan had wel al - als een soort van vooruitziende blik - de naam Zaans Media Platform aan haar stichtingsnaam gekoppeld.

Deze vergadering kende in de inbreng van DZ’s Jos Kerkhoven nog wel een poging het tij voor RTV Zaanstreek te keren. Een opmerkelijk initiatief gezien de jarenlange kritiek op de omroep vanuit zijn partij. Deze uiterste poging strandde echter omdat D66, VVD, PvdA, CDA, ROSA, GL, CU en SP hun keuze op voorhand al hadden bepaald.

Een keuze die ogenschijnlijk al gemaakt was door het budget (bijna een ton) te bepalen waarvoor onmogelijk radio en tv gemaakt kon worden. Aan het einde van de rit kreeg wethouder Baerveldt nog een motie van wantrouwen aan haar broek. POV en PVV vonden haar optreden in deze zaak niet voldoende. Zo dook een vergaan gedachte video op van een bijeenkomst in het Zaantheater. De wethouder schrok daar zichtbaar van, maar het veranderde niets aan haar positie. Waar in Den Haag Sigrid Kaag (D66) sneuvelde op een motie van afkeuring ondervond de motie van wantrouwen in Zaanstad te weinig steun. De D66-wethouder kan doorgaan met haar werk.

Hoe de situatie nu voor de medewerkers van RTV Zaanstreek zal gaan worden is nog moeilijk inde schatten. Pas na het besluit van het Commissariaat van de Media kan er een plan getrokken worden. De medewerkers zullen op korte termijn worden bijgepraat over het vervolg.

Vanuit die gelederen klinkt wel al een bescheiden felicitatie richting de nieuwe lokale omroep. In hoeverre er radio en tv-medewerkers zullen overgaan is op dit moment moeilijk in te schatten. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl